Grön industri

Han ska bygga fabrik för hampaodling i Skåne – får loss 156 miljoner

Remi Loren, grundare och vd på Ekolution. Foto: Press.

Svenska greentech-bolaget Ekolution planerar att bygga en fabrik för att tillverka industrihampa för bygg-och fastighetssektorn. Nu har bolaget fått ett investeringsstöd från Naturvårdsverket och genomfört en A-runda vilket gett totalt 156 miljoner kronor.

Reporter

Nu tar Ekolution nästa steg mot den storskaliga produktionsanläggning för biobaserade material av industrihampa som greentechbolaget planerar att bygga i Staffanstorp. Totalt har man säkrat 156 miljoner kronor som öronmärkts för satsningen.

Kapitaltillskottet består dels av ett investeringsstöd på 94,5 miljoner kronor från Naturvårdsverket. Stödet ges inom ramen för Klimatklivet som bygger på EU-medel genom NextGenerationEU som ska stötta europeiska satsningar på fossilfri teknik.

Resterande 61,5 miljoner kronor har bolaget säkrat genom en A-runda där bland annat riskkapitalbolagen Southbay Evergreen, Longrun Capital och Neptunia Invest ingår, liksom matthandlaren RugVistas grundare Ludvig Friberger.

Skiss på nya produktionsanläggningen. Foto: press.

"Kapitaltillskottet kommer ytterligare att stärka vår förmåga att driva en skalbar kommersiell verksamhet där varje investerad krona skapar maximal klimatnytta för en hållbar bygg- och fastighetsbransch", säger Remi Loren, grundare och VD för Ekolution.

I den skånska anläggningen för naturfiberprocessering ska Ekolution tillverka främst klimatpositivt isoleringsmaterial av hampa. Biobaserade material efterfrågas i allt större utsträckning av byggsektorn som aktivt arbetar med att öka andelen hållbara produkter i sin materialkedja.

Under nästa år ska den storskaliga produktionen av hampaisolering vara igång. Foto: Press.

Den nya fabriken som alltså är planerad att stå klar under nästa år ska enligt Ekolution ha en kapacitet att förädla runt 37 000 ton hampa per år med en potential att binda 72 000 ton koldioxidekvivalenter per år.

"Det är mycket glädjande och hoppfullt att Ekolution har attraherat investerare i en mycket tuff kapitalmarknad. Det visar på intresset för investeringar i bolag med en konkret och tydlig affär i den gröna omställningen", säger Gunnar Hagman, styrelseordförande i Ekolution i samband med beskedet.

Startår: 2013

Grundare/vd: Remi Loren

Omsättning 2022: 5,5 miljoner kronor

Resultat 2022: - 278 000 kronor

Största ägare: Remi Loren, Hagman Green business, Southbay Evergreen, Ludvig Friberger, Longrun Capital och Neptunea Invest.

Dela artikeln:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Knyt värdefulla kontakter på våra meetups
  • För entreprenörer: kurerade tips på finansiering att söka
  • För investerare: Sveriges enda nyhetsbrev för impact-investerare
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Knyt värdefulla kontakter på våra meetups
  • För entreprenörer: kurerade tips på finansiering att söka
  • För investerare: Sveriges enda nyhetsbrev för impact-investerare
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.