Politik

Efter impact-bolagens upprop: klimatministern vill behålla 2030-målen

Kalle Nilvér, GoClimate, David Frykman, Norrsken VC, Maria Smith, Axfoundation, Sara Wimmercranz, Backing Minds, Ingmar Rentzhog, WeDontHaveTime och Romina Pourmokhtari, klimat- och miljöminister.

Det har varit en intensiv vecka politiskt där mycket handlat om klimatmålen 2030. Vi gör därför en special på detta idag med tre saker att ha koll på kring vad som hänt.

Chefredaktör

1. Regeringen har flaggat för att klimatmålen 2030 inte kan nås med nuvarande politik, samtidigt som de fått kraftig kritik från olika håll för just detta. Regeringen har också kritiserats för att förslag som sänkt bensinskatt och överlag sänkt miljöbudget.

2. I måndags gick därför 374 företag och organisationer ut i ett upprop om att regeringen bör hålla fast vid klimatmålen för 2030. Bland namnen återfinns en rad tunga namn inom impact-branschen (se några ovan i bilden) som skriver att: "Det är av största vikt för oss att 2030-målet ligger kvar. Det handlar om jobb, investeringar och marknadsandelar – och om vikten av att kunna lita på blocköverskridande överenskommelser."

3. Igår höll regeringen en presskonferens för att presentera utredare John Hasslers rapport om hur Sveriges klimatpolitik bör utvecklas. Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari började då med att säga att Sveriges samtliga klimatmål ska vara kvar och att ambitionsnivån i klimatpolitiken ska bibehållas.

"Om det stämmer har de helt klart valt att lyssna på kritiken från näringslivet, då förhandsversionen av rapporten som media fått del av innehöll helt andra formuleringar om målen", säger GoClimates grundare Kalle Nilvér till Impact Loop men fortsätter:

"Men det är oroande att Hasslers 118-sidiga rapport vid en första genomläsning verkar argumentera för att 2030-målet ska strykas – även om det inte står i klartext så är det vad förslagen innebär. Så här finns en motsättning mellan vad klimatministern säger på presskonferensen och vad rapporten sedan argumenterar för."

Kalle Nilvér säger att 2030-målet är det mål som har störst stöd i näringslivet:

"Det vore riktigt dåligt för Sveriges impact-bolag – och klimatet – att stryka dem. Nu får vi se vad regeringen gör med utredningen, förhoppningsvis går de igenom rapportens 46 förslag och tar tillvara på det som är klokt – som det finns en hel del av – och lämnar det som bromsar Sveriges näringslivs utveckling bakom sig."

Dela artikeln:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Knyt värdefulla kontakter på våra meetups
  • För entreprenörer: kurerade tips på finansiering att söka
  • För investerare: Sveriges enda nyhetsbrev för impact-investerare
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Knyt värdefulla kontakter på våra meetups
  • För entreprenörer: kurerade tips på finansiering att söka
  • För investerare: Sveriges enda nyhetsbrev för impact-investerare
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.