Sommardeal! ☀️ Läs gratis hela sommaren när du skaffar ett medlemskap.
Vi kör!
Förpackning

Han vill minska luften i e-handelspaket med ny teknik – "Det här är helt nytt"

Per Hallendorf, vd och medgrundare till förpackningsteknik-bolaget Optibinary. Foto Pressbild.

Eksjö-bolaget Optibinary har utvecklat en ny teknik för att ta bort den stora mängd paket som dagligen skickas med luft. Nu fyller bolaget på kassan med 4,5 miljoner och gör sig redo för nästa steg – med målet att snabbt nå ut på marknaden.

Reporter

Har du öppnat ett paket från en e-handlare och konstaterat att en stor del av innehållet består av luft, och inte sällan även stora mängder fyllnadsmaterial? Eller driver du en e-handel själv och ser hur dina paket ser ut så?

Kanske har du också funderat över att det inte på något sätt kan vara hållbart, med onödiga transporter, koldioxidutsläpp  och materialförbrukning som följd?

Uppskattningar pekar på att i snitt 30 till 50 procent av innehållet i förpackningar som slussas från e-handel består av luft.

Det var just den insikten som fick Per Hallendorf, medgrundare och vd till förpacknings-teknikbolaget Optibinary, att börja slipa på en ny process- och systemlösning. En innovation som i realtid, med hög hastighet, kan skräddarsy wellpapp-förpackningar efter varan som ska förpackas.

“Vår teknik mäter av varan som går på ett band och tillverkar löpande en optimal kartong som dockas ihop och försluts. Det görs utan något materialspill och innebär att vi tar bort den luft som dagens förpackningar i stor omfattning består av”, säger Per Hallendorf.

Egenutvecklad teknik

Det som gör att Optibinarys teknik skiljer sig mot andra lösningar som tagits fram för att effektivisera förpackningar, är vad Per Hallendorf beskriver som smart binärteknologi och som bolaget fått patentskydd för.

“Vi delar upp wellpapparken i binärskivor som ligger i magasin och så räknar vår programvara ut exakt vilka skivor som behövs för att göra den specifika kartongen efter varans storlek."

Tekniken gör att de kan använda allt material och därmed slippa det svinn som annan teknik som bygger på att skära bort material får.

"Det innebär att vi får en miljömässig besparing när förpackningen kan optimeras, men också vad gäller materialanvändning", säger Per Hallendorf.

Nu har bolaget som tidigare fått stöd från Vinnova och Tillväxtverket på runt 3,9 miljoner kronor stängt en kapitalrunda på 4,5 miljoner kronor, där 2,5 miljoner kommer från Almi invest och resterande del från en grupp privata investerare från Småland, Science Parks investmentbolag Speed Capital samt Kavadratkonsulters gemensamma investmentbolag Triangel Invest.

Mer kapital till hårdvara

Enligt Per Hallendorf innebär kapitaltillskottet att Optibinary nu är redo att ta nästa steg och ta tekniken från utvecklingsstadie till att bygga den första prototypmaskinen.

“Vi räknar med att ha prototypen klar under 2024. Samtidigt så siktar vi på att vara igång ordentligt med försäljningsprocessen under hösten.”

Nu pågår verifiering av fogningstekniken i en testlinje i Eksjö. En process där forskningsinstitutet Rise medverkar.

“Det är en teknik som inte finns på marknaden idag. Det här är helt nytt”, säger Per Hallendorf.

Han uppger att bolaget inte planerar för att ta in ytterligare riskkapital i närtid, men konstaterar samtidigt att det kan förändras i takt med utvecklingen av maskintekniken och potentiella kundavtal.

“Vi bedömer att vi har pengar för att täcka de aktiviteter som vi planerar för under detta året. Målet är att vi inte ska ta in ytterligare kapital i nuläget utan brygga ihop med att försäljningen kommer igång. Det är min bedömning att vi kommer se framåt sommaren om det kan bli aktuellt med ytterligare en runda.”

Målet för det småländska impact-bolaget är enligt Per Hallendorf tydligt. De vill bli en stor spelare inom hållbar förpackningsteknik som snabbt ska skala upp verksamheten mot en global marknad.

“Det sker så mycket just nu inom förpackningsfältet med allt större krav på att förändra den situation vi har idag. Vår teknik ligger så rätt i tiden och vi tar det ytterligare steg än andra aktörer där vi gör det mer optimalt och på ett än mer kostnadseffektivt sätt.”

Dela artikeln:

Läs gratis hela sommaren!*

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
*Gäller nya prenumeranter. Du läser helt gratis t.o.m 31 juli 2024 – därefter förnyas din valda prenumeration till ordinarie pris såvida du inte sagt upp den innan.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Läs gratis hela sommaren!*

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
*Gäller nya prenumeranter. Du läser helt gratis t.o.m 31 juli 2024 – därefter förnyas din valda prenumeration till ordinarie pris såvida du inte sagt upp den innan.