Deras AI kan skapa rosdoft utan rosor – tar in kapital från Pinc

Scindos grundare Gustaf Hemberg och Juliet Sword, bredvid Rosemari Herrero, investeringsansvarig på Pinc. Foto: Pressbilder.

Gustaf Hembergs bolag Scindo använder AI och enzymteknologi för att skapa smaker och dofter på ett mer klimatsmart sätt.<br><br>Nu kliver taco- och kaffejättens investeringsarm Pinc in med kapital.<br><br>"Det är inte ofta man hittar ett alternativ som är så mycket bättre för miljö och hälsa", säger Rosemari Herrero, investeringsansvarig på Pinc.<br>

Reporter och redaktör

Doften av rosor kommer från en specifik molekyl som man vanligtvis får fram genom att odla enorma mängder rosor – även om själva molekylen bara utgör en bråkdel av resultatet. Det är ineffektivt och resurskrävande.

Det brittiska bolaget Scindo, grundat av svensken Gustaf Hemberg, har en annan lösning. De använder AI och enzymteknologi för att skapa samma bioaktiva molekyler – smaker, dofter och ingredienser – men på ett mycket mer hållbart sätt.

I stället för oljebaserad kemi eller storskaliga odlingar utgår de från förnybara råvaror och restprodukter från exempelvis jord- och skogsbruk. Resultatet blir identiska molekyler, men billigare, mer miljövänliga och resurssnåla.

Forskning från Oxford

Nu kliver taco- och kaffejätten Pauligs investeringsarm – svenska riskkapitalbolaget Pinc – in och gör därmed sin femte investering för året. Tillsammans med London-baserade Kadmos Capital och Clay Capital från Singapore totalt 50 miljoner kronor i Scindo.

”Scindos lösning sticker ut – det är inte ofta man hittar ett alternativ som är så mycket bättre för miljö och hälsa, dessutom till ett attraktivt pris”, säger Rosemari Herrero, investeringsansvarig på Pinc.

Tekniken bygger på flera års forskning från Oxford University. Genom att samla unik data om hur olika enzymer fungerar har bolaget kunnat utveckla en AI-plattform som designar de mest effektiva enzymerna för varje specifik process.

"Det gör att vi kan accelerera utvecklingen och möta industrins behov snabbare", säger Gustaf Hemberg.

Från glass till bakverk

Förutom att stärka upp teamet med med expertis inom maskininlärning, enzymteknik, processutveckling och kommersialisering, ligger fokus på att få ut de första produkterna på marknaden och börja utveckla nästa generation av produkter.

"Vi samarbetar redan med flera globala aktörer och inom det kommande året lanseras de första produkterna: en naturlig smakingrediens som kan användas brett – från glass till bakverk – och en anti-aging-aktiv ingrediens för hudvård", säger Gustaf Hemberg.

Lås upp resten av artikeln gratis:
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Läs resten av artikeln gratis – fyll i din mejl

Genom att lämna din mejladress låser du upp artikeln och börjar prenumerera på vårt nyhetsbrev.
Erbjudande t.o.m 31 december 2024

Läs gratis resten av året och spara 20% hela 2025!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Erbjudandet gäller nya medlemmar som inte haft en gratisperiod tidigare. Efter gratisperioden övergår ditt medlemskap till en betald prenumeration. Du får 20% rabatt i ett år – därefter förnyas ditt medlemskap automatiskt till ordinarie pris om du inte säger upp det innan.

Bli medlem för att fortsätta läsa

All journalistik och genomgångar
Träffa entreprenörer och investerare på våra meetups
Impact Loops investerar-databaser

fr. 459 SEK/mån

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Bli medlem för att fortsätta läsa

All journalistik och genomgångar
Träffa entreprenörer och investerare på våra meetups
Impact Loops investerar-databaser

fr. 459 SEK/mån

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Erbjudande t.o.m 31 december 2024

Läs gratis resten av året och spara 20% hela 2025!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Erbjudandet gäller nya medlemmar som inte haft en gratisperiod tidigare. Efter gratisperioden övergår ditt medlemskap till en betald prenumeration. Du får 20% rabatt i ett år – därefter förnyas ditt medlemskap automatiskt till ordinarie pris om du inte säger upp det innan.
Läs mer om: