Energi

"Northvolt-mall" ska säkra finansieringen för deras mini-kärnkraftverk

Christian Sjölander, vd och medgrundare på Kärnfull Next. Foto: Pressbild

Kärnfull Next, som vill små kärnkraftverk i Sverige, meddelade på onsdagen att man bestämt sig för var man vill bygga sin första kärnkraftanläggning. Nu ska Northzone-mall säkra finansieringen.

Reporter

Kärnfull Next, som vill utveckla små modulära reaktorer, meddelade i förra veckan att man bestämt för att man vill bygga sin första kärnkraftanläggning i Nyköping. Detta efter positiva delresultat från en förstudie man genomför med kärnteknikbolaget Studsvik.

Valet av plats innebär att man är ett steg närmre att nå sitt mål att lyckas etablera en av Europas första parker för små modulära reaktorer tidigt under 2030-talet.

“En del av förstudien återstår och nästa steg är att slutföra den. Vi behöver utreda samarbetsformer med Studsvik och gå vidare med de tekniska detaljer för att utreda hur platsen ska användas”, säger Christian Sjölander och fortsätter:

“Nu gör vi förstudier som vi finansierar själva men i takt med att projekten mognar så kommer det krävas projektfinansiering. Förr eller senare måste man gå in i någon form av byggnation och driftsfas också. Och då är det en annan finansiering som måste in.”

Vill använda sig av "Northvolt-mallen"

Kärnfull Next grundades så sent som våren 2022 av Christian Sjölander och John Ahlberg som även står bakom det digitala elhandelsbolaget Kärnfull Energi som bara säljer kärnkraftsel. 

Duon har haft finansiell backning från bland andra mångmiljardären och Preemägaren Mohammed Al-Amoudi som investerat via svenska Granitor Growth Management.

När man tidigare i somras tog in 23 miljoner i nytt kapital var även danska klimatfonden Climentum Capital med på rundan. Men när det väl blir lite mer skarpt läge är tanken att få med sig kunderna i ett tidigt skede.

Bolaget sneglar på att finansiera sina projekt på ett liknande sätt som Northvolt och H2 Green Steel, med kundavtal där delar av elproduktionen säljs i förväg. 

“Det är för att hantera den finansiella risken. Men även om det är liknande tänk som Northvolt finns det en viss skillnad. Vi är en projektutvecklare och vill inte äga och driva projekten på samma sätt som dem”, säger Christian Sjölander. 

Studsvikområdet från luften. Foto: Pressbild

Regeringen vill ha det större

Men en liten motgång för bolag som utvecklar små modulära reaktorer är att regeringen under sommaren siktat in sig på storskaliga kärnkraftverk i första hand.

Hur påverkas ni av att regeringen riktar in sig på större reaktorer?

“Vi tror att det blir svårt för Kärnfull Next att på egen hand lösa det elbehov vi kommer att ha kommande decennier. Så vi måste titta brett. Och även om regeringen kommunicerat att stora reaktorer är mest intressanta ser vi fortfarande en extrem efterfrågan från industrin och kommuner.” 

Regeringen ser på Ringhals som en lämplig plats för nya stora kärnkraftverk. Kärnfull Nexts val av plats grundar sig mycket på att det är där Studsvik har sin verksamhet. De är belägna i Studsviks industriområde i Nyköping där finns en bra infrastruktur för att bygga en park med små reaktorer, enligt Christian Sjölander, vd och medgrundare på Kärnfull Next.

“Det finns många positiva fördelar med platsen. Nyköpings kommun är en av fem kärnkraftkommuner i Sverige. I och med att Studsvik haft sin verksamhet där i ett halv sekel finns det en bred kompetens och lång erfarenhet om kärnkraft inom kommunen. Myndigheterna har god kunskap om platsen och sedan finns det ett ekosystem med andra aktörer på plats för avfallshantering och liknande”, säger han till Impact Loop.

Undersöker fler platser

Men man tittar parallellt på fler intressanta platser runt om i landet. 

“Vi har flera förundersökningar vi jobbar parallellt med. Men den enda vi väljer att kommunicera om i det här skedet är Studsvik", säger Christian Sjölander.  

Kärnkraft har länge varit en kontroversiell energikälla. Men synen på kraftslaget har blivit allt positivare de senaste åren då bland annat EU grönstämplat kraftslaget i sin taxonomi. Den svenska regeringen har bland annat aviserat att man vill ändra lagstiftningen som begränsar antalet kärnkraftsreaktorer och var de får ligga. 

Vattenfall har också fått i uppdrag att planera och upphandla ny kärnkraft och 400 miljarder kronor i statliga kreditgarantier har utlovats till investeringar i kraftslaget. 

Dela artikeln:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Knyt värdefulla kontakter på våra meetups
  • För entreprenörer: kurerade tips på finansiering att söka
  • För investerare: Sveriges enda nyhetsbrev för impact-investerare
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Knyt värdefulla kontakter på våra meetups
  • För entreprenörer: kurerade tips på finansiering att söka
  • För investerare: Sveriges enda nyhetsbrev för impact-investerare
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.