Natur

De håller koll på den viktiga skogen – nu satsar svenska bolaget på Brasilien

Krister Tham, grundare och utvecklingsansvarig på Karam Technologies. Foto: press.

Katam Technologies utvecklar digitala lösningar som mäter och övervakar skogen. Nu fyller bolaget på kassan för att växla upp – främst i Latinamerika.

Reporter

Det Malmöbaserade bolaget har utvecklat en molnbaserad tjänst som sammankopplar avancerad 3D-bildbehandling, sensorteknik och AI för att öka spårbarhet och mäta skogsbestånd, vilket ska ge ökad möjlighet för ett hållbart skogsbruk. Med hjälp av drönare, men även kameran på en smartphone kan användare monitorera skogsmark.

Nu tar bolaget in 6,1 miljoner kronor, från främst befintliga aktieägare för att skala upp verksamheten, med fokus på global tillväxt.

“Vi ser att vår verksamhet i Latinamerika, och framförallt Brasilien har en god utveckling. Därför kan vi nu genom den här investeringsrundan säkra upp att vi kan ta de steg som behövs för ytterligare global expansion”, säger Krister Tham, grundare och utvecklingsansvarig på Katam Technologies.

Katams produkt kan användas i en smartphone.

Växande intresse i Sydamerika

Att bolaget nu har siktet så starkt inställt på de marknaderna förklarar Krister Tham med att skog helt enkelt växer mycket snabbare där.

“På grund av att det växer så fort så är man mycket mer intresserad av att följa upp vad som händer i skogen. Det finns andra sätt att mäta skog, som exempelvis med sateliter. Men just när man vill ha väldigt hög noggrannhet med vad som händer i skogen från år till år så passsar våra tjänster in väldigt väl”.

På de marknader där skog växer snabbt är samtidigt skogsavverkningen hög. Katam Technologies uppger att användningen av deras teknik innebär att skogsföretag kan utnyttja skogsmarker på ett mer effektivt sätt, och därmed ge klimatfördelar.

Genom Katam Technologies teknik kan användaren följa utvecklingen av skog i sin telefon. Foto: press.

“Skogen är som en dammsugare som suger upp koldioxid från luften. Kan man öka effekten på den dammsugaren så har det stor effekt för klimatet. Vår tjänst gör att dagens produktionsskogsbruk kan använda marken mer effektivt”

Tjänsten kan även från den inhämtade datan ge rapporter om exempelvis gallringsåtgärder eller upptäcka delar av skog som angripits och som bedöms som sjuk.

Ny teknik för extra skyddsvärd skog

Samtidigt arbetar bolaget med ytterligare teknik som ännu inte lanserats publikt som kan ge stor klimatpositiv påverkan.

“Vi planerar att marknadsföra ett verktyg för att monitorera mer naturnära skog, som regnskog eller annan skog där man efterfrågar hög kontroll på extra viktiga träd. Idag används fortfarande tidsödande manuell märkning av skyddsvärda träd i stor omfattning. Med vår teknik får man en hög gegrafisk upplösning på var träden står. Det innebär att man får en tillförlitlig digital märkning”

Katams teknik som kan gå ner på en nivå där enskilda träd mäts och övervakas kan även innebära en enklare hyggesfri skogskötsel som minimerar så kallade kalhyggen, där ett helt område avverkas.

“Med en digital översyn kan man på ett enkelt sätt återgå till ett äldre sätt av skogsbruk som ofta ses som tidsödande och kostsamt där man väljer ut vilka enskilda träd som ska avverkas även i större skogsproduktion, säger Krister Tham.

Dela artikeln:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Knyt värdefulla kontakter på våra meetups
  • För entreprenörer: kurerade tips på finansiering att söka
  • För investerare: Sveriges enda nyhetsbrev för impact-investerare
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Knyt värdefulla kontakter på våra meetups
  • För entreprenörer: kurerade tips på finansiering att söka
  • För investerare: Sveriges enda nyhetsbrev för impact-investerare
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.