Sommardeal! ☀️ Läs gratis hela sommaren när du skaffar ett medlemskap.
Vi kör!
Cirkularitet

De återvinner gummi och plast – får rekordskjuts av Norrlands industriboom

Isac Andersson, vd för Ecorub. Foto: press, grafik av Diana Demin.

I den lilla norrländska orten Lövånger, med 804 invånare, sker nu vad som kan vara startskottet för en cirkulär revolution. Ecorub tillverkar nytt material av gummi och plast som den norrländska industriboomen för med sig. “Norr om Stockholm finns det ingen annan som håller på med återvinning av plaster”, säger vd Isac Andersson.

Reporter

Det cirkulära greentech-bolaget Ecorub redovisar att omsättningen under det första halvåret landar på över 5,5 miljoner kronor. Det ska jämföras med de 4,3 miljoner som bolaget redovisade för hela 2022.

“Det har helt klart varit en bra start på året”, konstaterar Isac Andersson, vd för Ecorub när Impact Loop når honom på huvudkontoret i Lövånger, ett par mil utanför Skellefteå.

Kan låsa upp outnyttjad potential

Som Impact Loop tidigare har rapporterat så pekar Boston Consulting Group i en ny rapport på att det finns en stor outnyttjad potential i svensk industri. Om man ställer om till mer cirkulära affärsmodeller, genom att stärka upp återvinningen av fler materialslag, och öka graden av återanvändning av eget råmaterial.

Och det är just på den spelplanen som Ecorub verkar.

Bolaget återvinner gummi och plast för tillverkning av material och produkter som med hög kvalitet kan återanvändas i produktionskedjor. Ett sådant exempel är det flexibla gummiliknande material som kallas TPE, som bolaget utvecklat och producerar från spillprodukter.

“Vi brukar säga att TPE är en plast som tror att den är gummi och används brett i många produkttyper. Om du tänker på till exempel hammare eller skruvdragare som har det där svarta som du tar i. Det är TPE”.

Materialet har ett brett användningsområde och är vanligt som komponent inom exempelvis fordonsindustrin. Att bolaget hittat ett sätt att producera TPE i en cirkulär modell beskriver han som en milstolpe, som kan ge stor effekt för bolagets tillväxt framåt.

Ecorubs återvunna TPE material används i en bred palett av produktområden. Foto: Pressbild Ecorub.

“Tidigare har det inte gått att få tag i TPE material som är återvunnet. Nu har vi lyckats skapa en återvunnen TPE med 30 till 50 procents inblandning i återvinningsgraden. Det är inte 100 procent återvunnet, men det är stor skillnad mot att det tidigare varit noll”.

Men det är inte bara att bolaget löst knuten med att få med återvunnet i materialframställningen, som gör produkten spännande. Enligt Isac Andersson är kvaliteten på det återvunna materialet i paritet med det som brukar kallas jungfruligt material, vilket alltså är nyråvaran utan inblandning av återvunnet.

Kan vara startskottet för cirkulär revolution

Att Ecorub har sin produktion i norra Sverige är något som Isac Andersson pekar på som en huvudfaktor för vägen framåt. Den stora industritillväxten som pågår i norr innebär inte bara att tillgången på material att återvinna ökat dramatiskt. Han betonar även att de nya jättarna i norr kan vara en nyckel för att skapa flödeskedjor där de slussar tillbaka produkter som till stor del består av det avfall de själva skapat.

“Norr om Stockholm finns det ingen annan som håller på med återvinning av plaster. Vi riktar inte in oss på konsumentplast utan vill jobba med industriplaster där man tar spillet direkt från industrigolvet utan kontaminering. Titta bara på vad vi har fått här uppe med till exempel Northvolt som kommer att förbruka många tusen ton plast. Var all den här plasten ska hamna är det idag ingen som vet, och där är vår lokalisering en fördel."

Han säger att det har varit tydligt de senaste åren att intresset har ökat för att se över sin materialhantering och möjligheten att skapa cirkularitet.

“Marknaden börjar förstå att det utöver en positiv ‘storytelling’ om att man tar ansvar för sitt avfall även ser att det finns pengar att tjäna på att ta tillbaka material som är återvunnet från sin verksamhet”.

Logistikkedjor öppnar dörr till global marknad

Samtidigt som Ecorub kalkylerar med att utveckla flöden i sitt närområde betonar Isac Andersson att industriutvecklingen i Norrland även öppnat upp för mer effektiva flöden utanför Sveriges gränser.

“Den stora förbrukningen av TPE är ute i Europa. Tack vare det som sker här uppe så etableras logistikkedjor som gör att vi på ett effektivt sätt kan nå världsmarknaden.”

Den stora tillgången på material att återvinna från industriutvecklingen i norra Sverige kan var nyckel för global tillväxt. Foto: Pressbild Ecorub

Kanske kan den industriella nyetablering som rusar i norra Sverige också vara startskottet för en cirkulär revolution, där återvunnet material från den gröna omställningen inte bara återförs i de industrier som producerat materialet –  utan även öka andelen hållbart material på en större spelplan.

Ett tecken på det är ett pressmeddelande som nyligen skickades ut.

I det framkom att Krauss Maffei, en av världens ledande tillverkare av maskinerför produktion och bearbetning av plast och gummi inlett ett nytt samarbete. Det ska resultera i hållbart material för jättens 3D-teknik.

Motparten är ett visst cirkulärt greentech-bolag från Lövånger, ett par mil från Skellefteå.

“Det visar att vi har en produkt som de här stora drakarna vill vara med och känna på”, säger Isac Andersson.

Ecorub

Startår: 1995

Grundare: Åke Paulsson

VD: Isac Andersson

Omsättning 2022: 4,3 miljoner kronor

Resultat 2022: -11,3 miljoner kronor

Största externa ägare/investerare: Svante Larsson, European High Growth Opportunities Securitization Fund.

Bolaget är listat på Spotlight Stock Market.

Dela artikeln:

Läs gratis hela sommaren!*

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
*Gäller nya prenumeranter. Du läser helt gratis t.o.m 31 juli 2024 – därefter förnyas din valda prenumeration till ordinarie pris såvida du inte sagt upp den innan.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Läs gratis hela sommaren!*

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
*Gäller nya prenumeranter. Du läser helt gratis t.o.m 31 juli 2024 – därefter förnyas din valda prenumeration till ordinarie pris såvida du inte sagt upp den innan.