Foodtech

Bolaget bakom ärtdrycken fortsätter växa: "Följer planen mot lönsamhet"

Sara Berger, vd på Sproud. Foto: pressbilder.

Sproud, som säljer ärtbaserade drycker, har ökat sin försäljning med 37 procent under 2023, med en omsättning på 43 miljoner kronor. Nu planerar de för sin första externa investeringsrunda sedan 2021.

Redaktör och reporter

Under föregående år, 2022, så omsatte bolaget cirka 37 miljoner, vilket var ett rejält skutt upp från 2021 då den låg på cirka 19 miljoner kronor. Tittar man på nettoomsättning ökade bolaget med 60 procent mellan 2021 och 2022. Riktigt så mycket ökar de inte riktigt när 2023 summeras, men den fortsatta ökningen är ett faktum.

”Vi har haft en oerhört fin utveckling under 2023 och följer fortsatt planen mot lönsamhet. 2024 har startat ännu starkare och vi har en tydlig strategi, ett starkt team och fokus på att leverera värde till våra konsumenter och kunder. Det är så vi ska fortsätta att bygga ett starkt varumärke och erbjuda de godaste, mest hälsosamma och hållbara mejerialternativen", säger Sara Berger, vd på Sproud i en kommentar.

Förklaringarna till den fortsatta tillväxten är flera, enligt bolaget. De har minskat sina kostnader och optimerat sin distribution genom att etablera en lagerhub i Polen. I sitt arbete med varumärkesutveckling och expansion har Sproud även blivit det första livsmedelsvarumärket i världen att få en ISO 26000-verifiering för sitt hållbarhetsarbete.

Vill ta in externt kapital

Nu vill bolaget växa ytterligare. Efter en nyligen genomförd nyemission på 10 miljoner kronor planerar Sproud nu för en ny investeringsrunda, den första externa sedan 2021, som förväntas stänga under sommaren 2024.

“2023 var ett rejält styrkebesked och nu tar Sproud in nytt kapital for att kunna satsa mer på innovation och ytterligare tillväxt. Vi välkomnar Erik Andersson (Mellby Gård, Baby Invest etc) som tecknar aktier i en riktad emission om 10 miljoner kronor. Vi är även glada att se att befintliga ägare fortsätter att stötta bolagets fina utveckling. Vi ställer dessutom ut investeringsmöjligheter för bolagets medarbetare”, säger Nicklas Jungberg, styrelseordförande på Sproud.

Bland de befintliga investerarna finns bland annat det Malmöbaserade investmentbolaget Findeln, Dream Beverage Group och VGC Partners från London.

Dela artikeln:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.