Sommardeal! ☀️ Läs gratis hela sommaren när du skaffar ett medlemskap.
Vi kör!
#forskarnasrevansch

På besök hos doldisen bakom Northvolts batterier – nu landar de ny jättekund

Björn Mårlid, vd på Altris, på bolagets nya testanläggning. Foto: Impact Loop.

Batteritillverkaren Altris blev kända över en natt när de lanserade Northvolts nya natriumjonbatteri. <br><br> Nu kommer nästa stora samarbete – ihop med pappersjätten Stora Enso ska de fortsätta att utveckla anodmaterialet Lignode för natriumjonbatterier.<br><br> "Nu kan vi ta fram nya prototyper", säger Björn Mårlid, vd för Altris när Impact Loop träffar honom på bolagets nya site i Uppsala.

Redaktör och reporter

I och med samarbetet med Stora Enso vill Altris, som grundades 2017 som en avknoppning från Uppsala universitet, fortsätta utvecklingen av hållbara batterier och ambitionen är att vara del i en europeisk batteriförsörjningskedja.

Det är därför en glad och nyinflyttad Björn Mårlid, vd för Altris, som Impact Loop träffar i bolagets nya testanläggning i Fyrislund i Uppsala. Delar av verksamheten, den som innehåller linan där man utvecklar och testar produkterna, är på plats.

En annan del av lokalen, den som ska bli kontor, ekar fortfarande tom – men inte länge till. Inom kort kommer nästan hela det växande bolaget finnas under samma tak.

“Vi har jobbat med Stora Enso länge och det känns kul att kunna berätta det officiellt också”, konstaterar han apropå nyheten som gått ut om att Altris och Stora Enso ska samarbeta.

Ska växa enligt bokstavsmodell

Altris fick mycket uppmärksamhet i höstas, då nyheten att de utvecklat ett natriumjonbatteri tillsammans med Northvolt presenterades. Ett miljonstöd från Energimyndigheten togs hem och intresset blev stort från potentiella investerare.

Men parallellt pågår forskning och utveckling, något som samarbetet med Stora Enso understryker. Och i den nya större lokalen finns möjligheter att ta utvecklingen flera steg framåt. Den tidigare sex meter långa “coatern”, där man tillverkar battericeller, har numera en längd på 60 meter.

“En del av vår verksamhet är att vi är cellutvecklare och vi kan nu ta fram prototyper med den här nya större FoU (forskning och utveckling)-linan”, säger Björn Mårlid.

Han beskriver processen enligt modellen A, B, C och D. Där är A ett första steg med ett “proof of concept” som slutmål.

“När man når fram till B, då har man tagit ytterligare mognadsgrad och förbättrat vissa bitar. Gjort det lite mer kommersiellt. C, då är det kommersiell storlek, det vill säga möjlighet till full industriell storlek. Och D, då är man igång med produktionen på en gigaskala”, säger Björn Mårlid och fortsätter:

“Nu har vi redan A på plats och kan här hjälpa kunder redan från steg B. Vi kan med våra nya lokaler numera testa saker i större skala och göra dem redo för kommersialisering.”

Stora Enso är å sin sida nöjda med att deras material kan integreras i battericellerna.

"Biobaserade material är nyckeln till att förbättra hållbarheten hos battericeller. Med Lignode, som har potential att bli världens mest hållbara anodmaterial, passar detta partnerskap med Altris perfekt med vårt gemensamma engagemang för att stödja ambitionen om mer hållbar elektrifiering", säger Juuso Konttinen, som är chef för biomaterialutveckling på Stora Enso.

Björn Mårlid håller, föga förvånande, med.

“Det är ett fantastiskt material som är en biprodukt från skogsindustrin. Det har ett väldigt lågt koldioxidavtryck.”

På gång att stänga kapitalrunda

Just nu är Altris mitt i en kapitalrunda där planen är att stänga den under sommaren. Målbilden är någonstans runt 250 miljoner kronor. Rundan är en del i uppskalningen som pågår, och som kommer ske i linje med utvecklingen av produkten.

Så vad är nästa steg för Altris?

“Fokus är idag på katodmaterialet som är vår huvudprodukt och att konstruera vår pilotlina. Lyckas vi med det kan vi ta oss till nästa steg och möta våra kundkrav. Då kan vi nå det jag kallar C-nivån, där vi vill hamna. Kanske är vi där om tre-fyra år. Då kommer det här att vara ett helt annat, och betydligt större, företag”, säger Björn Mårlid.

Dela artikeln:

Läs gratis hela sommaren!*

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
*Gäller nya prenumeranter. Du läser helt gratis t.o.m 31 juli 2024 – därefter förnyas din valda prenumeration till ordinarie pris såvida du inte sagt upp den innan.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Läs gratis hela sommaren!*

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
*Gäller nya prenumeranter. Du läser helt gratis t.o.m 31 juli 2024 – därefter förnyas din valda prenumeration till ordinarie pris såvida du inte sagt upp den innan.