Finansiering

Bankutmanaren får stor lånegaranti av EU – ska finansiera impact-bolag

Alexis Kopylov, grundare och vd för DBT Capital. Foto: Alexander Donka.

Europeiska investeringsfonden backar upp bankutmanaren DBT så att de kan låna ut 285 miljoner kronor till bland annat impact-bolag och bolag som vill ställa om. <br><br>"Det kan vara en avgörande skillnad för många bolag", säger Alexis Kopylov, grundare och vd för DBT Capital.

Reporter

Beskedet att Europeiska investeringsfonden och DBT Capital ingått ett garantiavtal är något av ett styrkebesked för den svenska bankutmanaren. Det är nämligen fjärde gången EU:s investeringsfond väljer just den svenska aktören som samarbetspartner.

“Det är det otroligt kul att vi får förnyat förtroende från Europeiska investeringsfonden och den kvalitetsstämpel det ger. Det betyder att de tycker att vi gör rätt grejer i vår affär men också att de värdesätter vår förmåga att nå ut till de här bolagen där vi kan erbjuda en viktig stöttning som behövs”, säger Alexis Kopylov, grundare och vd för DBT Capital till Impact Loop.

Avtalet innebär att den svenska långivaren med inriktning mot små och medelstora bolag backas upp med garantier på 114 miljoner kronor. Det gör enligt Alexis Kopylov att DBT nu kan gå ut med en större portfölj för finansiering på totalt 285 miljoner kronor.

Ligger efter i Sverige på lånesidan

Finansieringssatsningen som har en maxgräns på 35 miljoner kronor per lån är öronmärkt för bolag som främjar hållbar utveckling, vill ställa om eller ligger i framkant innovationsmässigt. 

Det är något som kan öppna dörren för svenska impact-bolag, som Alexis Kopylov menar generellt har låg tillgång till lån, jämfört med andra finansieringsmöjligheter.

"Historiskt sett har vi i Sverige varit väldigt dåliga på lånefinansiering. På riskkapital är vi bäst i Europa men om vi tittar på lånefinansiering för små och medelstora bolag så ligger vi långt efter andra europeiska länder", säger han.

Han menar att den nya finansieringen kan vara en avgörande skillnad för många bolag att ta sig till nästa nivå.

"Jag vill också hävda att det är avgörande för Sverige i stort då vi har en ambition att vara ledande inom grön omställning, digitalisering och innovation."

Historiskt sett har vi i Sverige varit väldigt dåliga på lånefinansiering

Låna för att ställa om

Redan idag lånar DBT ut till impact-företag, till exempel Härnösands-baserade Agtira som genom sin farming-as-a-service-modell jobbar för att sänka miljöpåverkan från livsmedelsproduktion.

"Hela bakgrunden till att Europeiska investeringsfonden gör den här typen av partnerskap är för att accelerera innovation, utveckling och en hållbar omställning. För det krävs det investeringar och det är den möjliggöraren som vi vill vara för de svenska bolag som främjar hållbar utveckling, eller trycker på för att ligga i framkant innovationsmässigt", säger Alexis Kopylov.

Thomas Östros, vicepresident för Europeiska investeringsbanken (EIB), som äger fonden som nu ingått avtal med DBT. Foto: EIB.

Rekord för EU:s klimatbank

Fonden ägs av Europeiska investeringsbanken (EIB), även kallad "EU:s klimatbank" då man lovat att låna ut 1 biljon euro till investeringar i klimat och miljö fram till 2030.

Vicepresident för banken är Thomas Östros, tidigare utbildnings- respektive näringsminister i Sverige.

"DBT är en kund som vårt dotterbolag känner sedan tidigare och har gjort goda affärer med och är mycket nöjda med. Så när den här frågan kom upp så kändes det för EIF som en naturlig uppföljare av de operationer vi gjort tidigare", säger han över skärmen från Luxemburg till Impact Loop.

Förra året beviljade EIB med sitt dotterbolag 30 miljarder kronor i utlåning till 32 svenska aktörer, från Northvolt till H2 Green Steel och Renewcell. Vissa av lånen går direkt till bolagen och vissa går via en partner, som i fallet DBT.

"Det här är ett typiskt exempel där vårt dotterbolag går in med garantier till en aktör som vänder sig till företag som kan ha svårt att få ett traditionellt banklån. Kanske för att de är i en viss bransch med hög risk men också i ett skede i sin utveckling där det kan vara tufft. Vi tror på det här, att vi hjälper till så att de kan utöka volymen lån", säger Thomas Östros.

Dela artikeln:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Knyt värdefulla kontakter på våra meetups
  • För entreprenörer: kurerade tips på finansiering att söka
  • För investerare: Sveriges enda nyhetsbrev för impact-investerare
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Knyt värdefulla kontakter på våra meetups
  • För entreprenörer: kurerade tips på finansiering att söka
  • För investerare: Sveriges enda nyhetsbrev för impact-investerare
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.