DE NYA ENERGIBOLAGEN

Är detta nästa grej inom energi? Det tror denna impact-trio: "Vill sänka barriärerna"

Johan Outinen, David Wedar och Fabian Linzberger, grundare av Geofy. Foto: Pressbilder.

Efter en tid i så kallad "stealth" tar Johan Outinen, David Wedar och Fabian Linzberger – som alla rört sig i startup-världen på olika sätt – in kapital och lanserar sin energi-tjänst på allvar. "Många sitter fast med dyra energikostnader", säger Johan Outinen.

Redaktör och reporter

Geofys energiabonnemang erbjuder villaägare en uppsättning av värmepump, solceller och batteri för ett fast månadspris på ungefär 3 000 kronor. Tanken är att paketet gör det möjligt för villaägare att nästan bli självförsörjande på energi utan stora initiala investeringar.

"I dag är den en lång, dyr och komplex resa för många att installera till exempel en värmepump. Vi vill sänka barriärerna. Med hjälp av vår ai-plattform kan individen mata in sin adress och få en energianalys av sitt hushåll. Därefter erbjuder vi ett paket med ett fast pris för hela energibehovet", säger Johan Outinen, medgrundare och vd för Geofy, till Impact Loop, och lägger till:

"Det kan kapa kostnaderna med hälften och dessutom göra hushåll som inte kan få banklån för en stor installationskostnad självförsörjande på energi. Tyvärr ser bankerna bara risk och inte förbättrat kassaflöde vilket gör att många sitter fast med dyra energikostnader"."

Första investeringen i höstas

Johan Outinen är jurist i grunden men kommer från en norrländsk entreprenörfamilj. Efter att ha jobbat på bank och mindre investmentbobolag var han 2020 med och grundande co-livingbolaget Allihoop, där han även var CFO. När han lämnade det bolaget 2023 startade han tillsammans med Fabian Linzberger och David Wedar, som båda också har rört sig i startup-världen på olika sätt, bland annat på begagnat-handeln Sellpy respektive uthyrningstjänsten Parently.

"Jag byter nu social impact till climate impact", säger Johan Outinen.

Bolaget, som fram till nu varit i så kallat "stealth mode" på Linkedin, har dock haft fullt upp under radarn och tagit in kapital. En första runda om 5 miljoner stängdes i höstas och bakom den investeringen finns det globala riskkapitalbolaget Giant Ventures, som bland annat stöttas av Richard Branson. I höstas kunde Impact Loop berätta om att bolaget letar efter investeringar i Norden.

Giant Ventures har gått in med kapital. Här partnern Jon Dishotsky, finansiären Richard Branson (foto: TT) och Madelene Larsson (också Giant Ventures).

Norden först

Jon Dishotsky, partner på Giant Ventures, säger i en kommentar att marknaden för hemelektronik är redo för innovation när världen rör sig alltmer mot hållbart boende:

"Vi är entusiastiska över att stödja Geofys talangfulla team när de leder ansträngningarna för att göra förnybar energi tillgänglig för flera hem över hela Europa."

Just nu pågår en andra runda som ska stängas inom kort. I nuläget har den rundan generat stort intresse, berättar Johan Outinen.

"Vi tar in finansiering från både VC-bolag och affärsänglar och ser en styrka i att få in kapital som kan ta oss ut i Europa. 50 procent av Europa behöver ställa om till hållbar energi men just nu går det för sakta", säger han.

Bolaget har redan utfört ett antal installationer och kommer till en början finnas tillgängliga i hela Sverige. Sedan är planen att ta sig ut i Europa, steg för steg.

"Planen är att snabbt kliva in i de nordiska länderna och sedan ser vi Tyskland som nästa steg. Vi är övertygade om att vi kan erbjuda någonting som gör världen bättre, och som inte finns på marknaden i dag", avslutar Johan Outinen.

Dela artikeln:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Knyt värdefulla kontakter på våra meetups
  • För entreprenörer: kurerade tips på finansiering att söka
  • För investerare: Sveriges enda nyhetsbrev för impact-investerare
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Knyt värdefulla kontakter på våra meetups
  • För entreprenörer: kurerade tips på finansiering att söka
  • För investerare: Sveriges enda nyhetsbrev för impact-investerare
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.