Energi

Alight halverar omsättningen och dubblar förlusten – "I linje med vår affärsplan"

Alights Richard Nicolin och Johanna Snickars. Foto: Pressbild

Lägre omsättning och ökade förluster för Alight i fjol – men det är inget som oroar. Med en proppfull kassakista är siktet inställt på kraftig expansion i år.

Reporter

Solenergibolaget Alight redovisade rätt dystra siffror för 2022. Bolagets omsättning minskade med över 50 miljoner kronor till 64,5 miljoner. Förlusten ökade med runt 45 miljoner och landade på 80 miljoner, visar nya årsredovisningen som precis blivit publik.

Men trots siffrorna går det ingen nöd på bolaget. I slutet av 2022 tog man in runt 1,6 miljarder kronor när man fick en ny huvudägare. De försämrade siffrorna i fjol var enligt plan, uppger Johanna Snickars, kommunikations- och varumärkeschef på Alight.

“I slutet av 2022 tog Alight in 150 miljoner euro i investering och DIF Capital Partners förvärvade en majoritetsandel. Kapitalet används för att expandera verksamheten och skala upp utbyggnaden av vår pipeline av solanläggningar i Europa. I och med detta tog Alight på sig större engångskostnader”, säger hon och lägger till:

“Eftersom majoriteten av våra projekt är under utveckling påverkar det också resultatet negativt. Resultatet är i linje med vår affärsplan och våra investerare är helt införstådda med detta.”

Planerar kraftig expansion

Bolaget poängterar också att eftersom man har flera dotterbolag som rapporterar separat får man inte en rättvisande bild av koncernen genom att enbart titta på moderbolagets redovisning. 

Planen är att expandera kraftigt, skriver man i årsredovisningen. En del i det var när man förvärvade 15 anläggningar från Vattenfall i fjol. Nyligen har bolaget också meddelat att man expanderar in i Finland i och med bygget av en av landets största solparker med en installerad kapacitet på 100 megawatt.

“Vi investerar intensivt i både team, utbyggnad av projekt och pipeline – som är närmare två gigawatt totalt nu. Samtidigt kommer våra intäkter numera enbart från kraftförsäljning, inte från byggnation som tidigare. Det är därför vi inte går med vinst när man tittar i redovisningen. Eftersom vi också äger våra anläggningar och säljer energin de producerar börjar de generera intäkter först när de är färdigbyggda”, säger Richard Nicolin, medgrundare och investeringschef på Alight.

Kommer pengarna ni tog in räcka tills projekten börjar generera intäkter eller kommer ni behöva ta in mer kapital framöver?
"De här pengarna kommer att räcka väldigt långt och ta oss till en punkt där vi kan generera positiva kassaflöden. Vi klarar oss på de här pengarna i några år. Men sedan kanske vi kommer att vilja fortsätta bygga i snabb takt. Då är det inte osannolikt att vi kommer att välja att ta in ytterligare kapital i framtiden."

Ett av bolagets projekt. Foto: Pressbild

Har även batteriverksamhet

Bolaget har även börjat bygga batterilager vid sidan av solenergiverksamheten där man utvecklar, bygger och förvaltar anläggningarna som byggs. Annars är det vanligt inom branschen att bolag agerar som projektutvecklare som bygger solparker som man sedan säljer.

Vad hoppas ni göra för positiv påverkan?
“Det är en viktig och central fråga i allt vi gör. Vi producerar el som har väldigt lågt koldioxidavtryck eftersom vi behöver ersätta de fossila kraftkällorna – och det nu. Vi behöver också öka vår elproduktion i Sverige, nästan dubbla den på 20-30 år enligt de flesta prognoser, och sol är det snabbaste och mest kostnadseffektiva sättet att skapa mer storskalig grön energi."

LÄS MER: Solcellsföretagen växer så det knakar – men går fortfarande med förlust

Dela artikeln:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Knyt värdefulla kontakter på våra meetups
  • För entreprenörer: kurerade tips på finansiering att söka
  • För investerare: Sveriges enda nyhetsbrev för impact-investerare
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Knyt värdefulla kontakter på våra meetups
  • För entreprenörer: kurerade tips på finansiering att söka
  • För investerare: Sveriges enda nyhetsbrev för impact-investerare
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.