Riskkapital

Chanel-backade Yangi tar in stor kapitalrunda: "Ambitionen är att bli ett globalt förpackningsbolag"

Anna Altner, grundare av Yangi. Foto: Pressbild.

Det svenska impact-bolagets innovativa maskinteknik ska ersätta förpackningsindustrins plastanvändande med ett hållbart alternativ. Nu har Anna Altners bolag Yangi, med modejätten Chanel på ägarlistan, stängt en kapitalrunda till dubblad värdering – och tar redan sikte på nästa.

Reporter

Som Impact Loop tidigare har rapporterat så har förpackningsteknikbolaget Yangi lite i det tysta utvecklat vad som kan bli en "game-changer" för att fasa ut plastanvändandet inom förpackningsindustrin.

Tekniken som Yangi utvecklat bygger på en torrformningsprocess där cellulosamassa i en maskinlinje kan producera 3D-formade förpackningar. Detta utan tillsatt processvatten och med avsevärt mindre energianvändning. Kort sagt: Ett sätt att göra mer hållbara förpackningar.

Förra året tog bolaget in 40 miljoner i en kapitalrunda där franska modehuset Chanel och den tyska industrigiganten Voith klev in på ägarlistan. Även det privata investeringsbolaget Turret, som kontrolleras av finska industrimannen Paul Ernrooth finns på den befintliga investerarlistan.

Nu meddelar bolaget att man stängt en ny runda med bolagets befintliga aktieägare som ger bolaget 51 miljoner kronor. Samtidigt dubblas bolagets värdering, som noteras till 346 miljoner kronor efter att pengarna kommit in.

"Vi är jätteglada över vår ägarkonstellation. Målet är att bygga ett långsiktigt och trovärdigt bolag och vi har nu bra förutsättningar att göra det. Att vi har rätt ägarstruktur är avgörande för att lyckas med kommersialiseringen av vår teknik", säger Anna Altner, grundare av Yangi till Impact Loop.

Hon uppger att kapitalinjektionen ligger i linje med bolagets övergripande utvecklingsplan.

"Vi har tagit in pengar som löper med vår kommersialiseringsplan och tillväxtplan till fullo. Det här är inget som ändrar den takt vi har utan vi följer det vi satt upp."

Samtidigt är Anna Altner tydlig med att bolaget siktar på att skala upp snabbt de kommande åren. Hon berättar att Yangi kommer att inleda arbetet för ytterligare en runda inom kort – där bolaget öppnar dörren för nya investerare.

"I planen ligger att ta in ytterligare kapital under 2024", säger Anna Altner.

I Yangis plan att gå till marknad ligger målet att ha maskiner ute i produktion hos kunder inom förpackningsindustrin under 2025. Den tidsplanen ligger fast enligt Anna Altner som beskriver ett stort intresse sedan bolaget i september lanserade tekniken i den maskinvara som finns att se i bolagets produktionsanläggning i Varberg.

"Sedan vi lanserade vår industriella plattform Cellera i september har vi haft ett extremt stort intresse från kunder och vi har fått otroligt bra feedback. Att implementera ny teknik tar tid, det krävs uthållighet och rätt typ av investerare som förstår dynamiken och vad som krävs för impactdriven teknik att lyckas. Vårt mål är väldigt tydligt där ambitionen är att bli ett globalt förpackningsbolag som säljer den här maskintekniken."

Yangi

Startår: 2014
Grundare
: Anna Altner
Vd
: Johann Kaiser
Omsättning 2022
: 20 miljoner kronor (netto: 5 milj)
Resultat 2022
: -4,9 miljoner kronor
Största ägare:
The Loop Factory Holding AB, VP Auslandsbeteili-gungen GmbH, Turret Oy Ab, Chanel SARL.

Dela artikeln:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Knyt värdefulla kontakter på våra meetups
  • För entreprenörer: kurerade tips på finansiering att söka
  • För investerare: Sveriges enda nyhetsbrev för impact-investerare
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Knyt värdefulla kontakter på våra meetups
  • För entreprenörer: kurerade tips på finansiering att söka
  • För investerare: Sveriges enda nyhetsbrev för impact-investerare
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.