Mobilitet

Xshores vd lämnar: "Det går helt enkelt inte ihop i livet just nu att jobba dygnet runt"

Jenny Keisu, vd för Xshore som ökat kraftigt både i tillväxt och kostnader. Foto: Mikael Sjöberg / TT

Ett tungt 2023 fortsätter för Xshore. Nu meddelar Jenny Keisu att hon lämnar som vd. "Det går helt enkelt inte ihop i livet just nu att jobba dygnet runt", säger Xshores marknadsföringschef Maria Sabbah.

Reporter

I ett pressmeddelande som Xshore skickat ut under onsdagseftermiddagen uppger man att Jenny Keisu lämnar posten som vd på grund av personliga skäl. Hon har varit på posten i över fyra år.

Jon Roskill, som är styrelseordförande på bolaget, kommer att ta över som tillförordnad vd fram tills en ny vd är på plats. Han är den som kommer att leda den rekryteringsprocessen tillsammans med resten av styrelsen. 

I pressmeddelandet uppges att Jenny Keisu kommer att bli kvar på en ny roll inom bolaget för att underlätta ledarskapsövergången.

“Vi vill understryka hur viktig Jenny har varit i att bygga Xshore och att driva förändringen mot elektrifiering. Xshore har över de senaste fyra åren etablerat sig som det ledande varumärket för högpresterande eldrivna båtar med flera prisbelönta modeller, ett globalt återförsäljningsnätverk och en uppskalad produktionsanläggning”, skriver bolaget i pressmeddelandet. 

I ett skriftligt svar till Impact Loop svarar Xshores marknadsföringschef Maria Sabbah på frågan om hur det går ihop att hon lämnar vd-uppdraget av personliga skäl men ändå blir kvar på bolaget.

"Det är korrekt att Jenny lämnar vd-posten av personliga skäl. Det går helt enkelt inte ihop i livet just nu att jobba dygnet runt. Jenny kommer att vara kvar i bolaget som 'Chief Evangelist Officer' och fokusera på partnerskap och public affairs samt vissa kommersiella områden. Allt detta för att försöka påskynda den gröna omställningen inom båtindustrin och därigenom öka Xshores globala marknad", skriver Maria Sabbah.

Xshore har under året haft problem med ekonomin. Bland annat sa man upp en fjärdedel av sin personalstyrka på sin fabrik i Nyköping för någon månad sedan, enligt Sörmlands Nyheter. Tidigare under året har man gjort fler nedskärningar. 

När bolaget tog in 300 miljoner kronor i våras gjorde man det till en kapad värdering. Inte heller fanns det några ljusglimtar i redovisningen för 2022 då man redovisade en förlust på över 200 miljoner kronor. 

Har motgångarna i år påverkat beslutet att byta vd?
"Vi har ett fantastiskt team på plats, men har precis som alla andra behövt anpassa vår kostnadskostym till rådande klimat. Detta har inget med Jennys rollbyte att göra", skriver Maria Sabbah.

LÄS MER: Inte lika vroom-vroom – bromsad tillväxt och ökade förluster hos mobility-bolagen

Dela artikeln:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Knyt värdefulla kontakter på våra meetups
  • För entreprenörer: kurerade tips på finansiering att söka
  • För investerare: Sveriges enda nyhetsbrev för impact-investerare
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Knyt värdefulla kontakter på våra meetups
  • För entreprenörer: kurerade tips på finansiering att söka
  • För investerare: Sveriges enda nyhetsbrev för impact-investerare
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.