PÅSKLÄSNING

Fyll på med inspo – läs ikapp med våra 7 mest lästa artiklar 2024!

Profiler som vill göra handeln hållbar (foto: pressbilder), Harald Mix (foto: Jack Mikrut/TT) och Helena Helmersson (foto: TT).

Påskledig eller bara sugen på att fylla på med lite inspiration? Det har varit full fart på Impact Loop under första kvartalet – och här har vi samlat våra sju mest lästa artiklar och krönikor hittills under 2024. Trevlig läsning!

Ni är många som hängt med Impact Loop sedan vi drog igång på allvar i augusti förra året. Med det sagt: Vi förstår om ni inte haft möjlighet att läsa varenda artikel vi skrivit :)

Här kommer därför ett urval av våra mest läst artiklar i år. Är du inte medlem ännu? Då är det kanske dags att komma till skott – så att du kan läsa alla godbitar. Håll till godo!

1. Renewcells vd talar ut – därför gick textilåtervinnaren i konkurs: "Finns en felande länk"

De beskrevs som textilbranschens hopp. Men på måndagmorgonen lämnade textilåtervinningsbolaget Renewcell in sin konkursansökan. Här talar bolagets tillförordnade vd, Magnus Håkansson, ut i en intervju med Impact Loop om varför det inte gick hela vägen. Läs intervjun här.

2. Dags att någon tar bladet från munnen – Renewcells konkurs handlar inte om pengar

Renewcells konkurs engagerade många av Impact Loops läsare. I denna krönika skriver Impact Loops Camilla Bergman: Alla som går i konkurs säger att det beror på brist på kapital, men pengar finns. I fallet med konkursade textilåtervinningsbolaget Renewcell finns en rad viktigare frågor att ställa sig. Läs krönikan här.

Ingmar Rentzhog på We Don't Have time, skrev en replik om att H&M borde räddat textilåtervinningsbolaget Renewcell. Foto: privat.

3. Replik: Det handlar visst om pengar – H&M borde ha räddat Renewcell

... hon fick svar från Ingmar Rentzhog, grundare för klimatplattformen We don't have time, som menar att företag som H&M måsta ta sitt ansvar. I stället för att agera som en liten investerare borde de sett på bolaget som en strategisk investering kopplat till kärnverksamheten. Läs hans replik här.

4. Från e-handlare till influencers och hållbarhetschefer – här är 100 profiler som vill göra handeln mer hållbar

Under vintern har vi på Impact Loop engagerat oss i hållbar handel, genom ett samarbete med branschorganisationen Svensk Handel som hade "Innovation for Impact" som tema på sitt stora branschevent i mars. I samband med det satte vi tillsammans med Svensk Handel ihop en lista på 100 profiler som vill göra handeln mer hållbar, som lockade massor av läsning. Här kommer den igen!

5. Hon ska investera 1 miljard i sociala bolag: “Vi är mitt i en global social kris”

En av våra mest lästa intervjuer i år är den med investeraren Annika Sten Pärson. Hon har lovat att investera 1 miljard kronor via den egna stiftelsen The Inner Foundation, för att råda bot på utanförskap och mental ohälsa. Men Annika Sten Pärson har också en övertygelse: det börjar med oss själva. I en stor intervju delar hon med sig av hur hennes egen uppväxt präglat henne, starten av The Inner Foundation – och vad hon menar är en mental hälsokris. Läs intervjun här.

6. Stor genomgång: Över 100 affärsänglar som letar efter impact

Letar du efter kapital? I en stor genomgång har Impact Loop listat över hundra ängelinvesterare som har impact i portföljen – och som kanske kan investera i ditt bolag. "Det är många som brinner för de här frågorna", säger den Malmöbaserade ängeln Filip Larsson. Läs genomgången här.

Harald Mix avslöjar hur Vargas metod fungerar för Impact Loops läsare i en stor intervju. Foto: Jack Mikrut/TT.

7. Harald Mix om nya sättet att bygga impact-bolag – så fungerar “Vargas-metoden”

Ett nytt sätt att starta, bygga och finansiera impact-bolag är på ingång – och Vargas-grundaren Harald Mix har blivit dess ansikte utåt. I en stor intervju med Impact Loop berättar mannen bakom Northvolt, Polarium, Aira, H2 Green Steel och Syre om hur den så kallade "Vargas-metoden" funkar. Läs intervjun här.

Dela artikeln:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Knyt värdefulla kontakter på våra meetups
  • För entreprenörer: kurerade tips på finansiering att söka
  • För investerare: Sveriges enda nyhetsbrev för impact-investerare
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Knyt värdefulla kontakter på våra meetups
  • För entreprenörer: kurerade tips på finansiering att söka
  • För investerare: Sveriges enda nyhetsbrev för impact-investerare
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.