Konkurser

Hennes impact-plattform går i konkurs – "Hade behövt ta ett steg tillbaka"

Cozette Wachtmeister-Zeito, medgrundare och vd för Removement som ansökt om konkurs.

Removement skulle vara en plattform för handel med infångad koldioxid. Men satsningen höll bara i tre år. Nu ansöker bolaget om konkurs. "Vi hade behövt ta ett steg tillbaka och inte siktat så brett med vår produkt", säger medgrundaren Cozette Wachtmeister-Zeito.

Reporter

Allt fler företag som har siktet inställt på netto-noll söker med ljus och lykta efter sätt att kompensera för sina utsläpp. Nu ökar intresset för att investera i projekt som fångar och lagrar koldioxid.

Ett av de svenska bolagen som erbjudit företag att köpa infångad koldioxid är Removement. Grundat 2020 drog de igång om en marknadsplats för att sälja permanenta koldioxidkrediter, men pivoterade sedan till ett SaaS-baserat helhetssystem för handel med krediter.

Tre år senare går bolaget i konkurs.

När Impact Loop når Removements medgrundare och vd, Cozette Wachtmeister-Zeito, säger hon att orsaken är att man inte lyckats resa kapital efter pivoteringen, då de drog på sig en större kostnadskostym. Detta på en svagare kapitalmarknad starkt påverkad av det ekonomiska världsläget.

“Vi gjorde pivoteringen och den större satsningen där vi byggde om hela plattformen med investeringar från vänner och familj, och ett grönt lån från Almi. Omriktningen av plattformen gjorde vi i samarbete med åtta stora bolag i ett pilotprojekt vilket innebar att vi inte hade några betalande kunder, säger hon.

Om jag ska vara helt ärlig så hittade vi inte en helt solid product-market-fit

Under nästan tio månader försökte de resa kapital, men det tuffa läget på marknaden gjorde det svårt.

"Vi var i ett läge där vi fortfarande inte hade någon direkt omsättning än men hade börjat växa på kostnadssidan. Det innebar att vi behövde resa ganska mycket kapital kontra vad vi hade bevisat att vi kunde tjäna", säger Cozette Wachtmeister-Zeito.

Ingen solid product-market-fit

Samtidigt är hon öppen med att de borde ha tänkt annorlunda när man såg att riskkapitalmarknaden så tydligt drog i handbromsen.

“Om jag ska vara helt ärlig så hittade vi inte en helt solid product-market-fit. Vi hade behövt ta ett steg tillbaka och inte siktat så brett med vår produkt. Men samtidigt är det jättekomplext för vi försökte omvandla och skapa en marknad som i princip inte finns.”

Cozette Wachtmeister-Zeito beskriver också att hon ser den plattform som bolaget utvecklade som för tidig för var marknaden befinner sig.

“Jag tror att om tre till fem år så kommer fler bolag se vinsten av att lägga vikt vid köpet av krediter, och hantera det som andra större inköpsposter i bolaget. Det kommer allt mer att bli en affärsstrategisk fråga framåt att ha den här typen av system för helhetslösning på plats."

Hur ser du på ditt eget entreprenörskap framåt?

"Jag skulle säga att den här erfarenheten som de här fyra åren med Removement gett bara har stakat ut min väg ännu mer. Nu börjar jag på en startup där jag går in som medgrundare och ska dela vd-rollen. Där har vi startat ett projekt för att fånga och lagra koldioxid med lång permanens så det här var inte slutet. Det var bara början skulle jag säga."

Dela artikeln:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Knyt värdefulla kontakter på våra meetups
  • För entreprenörer: kurerade tips på finansiering att söka
  • För investerare: Sveriges enda nyhetsbrev för impact-investerare
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Knyt värdefulla kontakter på våra meetups
  • För entreprenörer: kurerade tips på finansiering att söka
  • För investerare: Sveriges enda nyhetsbrev för impact-investerare
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.