Sommardeal! ☀️ Läs gratis hela sommaren när du skaffar ett medlemskap.
Vi kör!
Investeringar

De samlar 100 miljarder impact-dollar i ett rum: "Som att åka på bröllop"

Joel Larsson, Heidi Lindvall and Hampus Jakobsson. Foto: Pressbild

När svenska klimat-riskkapitalbolaget Pale Blue Dot samlar impact-branschen i Malmö på torsdagen kommer det att pratas om desinformation, svampar och mineraler.

Reporter

Riskkapitalbolaget Pale Blue Dot samlar återigen impact-investerare och entreprenörer för en branschträff den här veckan. Tillsammans med partners som Almi, Europeiska utvecklingsfonden och Region Skåne anordnar man konferensen The Drop för andra gången.

I fjol lyckades man få in investerare från hela världen, som gemensamt förvaltar över 100 miljarder dollar. I år väntas den siffran överträffas.

Bland annat kommer representanter från Zero Carbon Capital, Kompas VC, Voyager och Lowercarbon Capital.

Det kommer inte att vara ett stort tema som genomsyrar eventet, utan programmet innehåller panelsamtal om en rad olika områden och fyra talare som inte är från näringslivet. 

“Det finns många event som utger sig för att vara något de inte är. Där man känner att det är utformat för att få in sponsorpengar, vilket inte lämnar någon bra känsla”, säger Hampus Jakobsson, medgrundare och partner på Pale Blue Dot, och lägger till:

“Men vi har ett annat sätt att tänka. Vi vill vara en centralpunkt för grundare av klimatbolag och investerare på riskkapitalbolag som får saker att hända. Och vi ser konferensen lite mer som en plattform där vi inte sätter innehållet. Utan vi ber några kunniga människor att anordna olika panelsamtal, så får man signa upp sig på att delta i dem och skapar på det sättet kontakt.”

Desinformation och svamp

Totalt kommer det att vara 21 rundabordet-samtal, om bland annat hur man samskapar med forskare, kritiska mineraler och vilken roll investerare kan spela i att göra livsmedelssystemet utsläppsfritt. 

De fyra talarna som bjudits in kommer från olika håll. Journalisten Stella Levantesi ska prata om desinformation om klimatet som hon skrivit om.

Advokaten Melinda Janki ska prata om de klimatmål hon drivit som den mot oljejätten Exxonmobil, forskaren Toby Kiers ska prata om hur svampar kan bidra till att lösa klimatkrisen och Adam Weiss, som är regionchef på organisationen Clientearth ska prata regleringar.

“Att komma till The Drop är som att åka på bröllop i ett annat land. Man stannar ofta i flera dagar och då finns det en massa sidoevents som är kopplade till konferensen. Sedan är konferensen på torsdag själva bröllopsdagen och man kan säga att våra gästtalare är bruden och brudgummen. Det är lite så vi har designat det”, säger Hampus Jakobsson.

I fjol närvarade över 500 personer och i år väntas den siffran uppstiga till 950. Tanken är att det ska vara jämnt uppdelat mellan bolagsgrundare och investerare bland deltagarna.

Kan du utläsa några trender i år baserat på de valda samtalsämnena?

“Jag tror att klimatkrisen har kommit in i en 'second order', alltså en andra fas. För några år sedan pratades det om regenerativt jordbruk och elbilar. Men nu är vi inne på andrahandseffekterna. För att bygga elbilar behövs batterier och då har man insett att det behövs en massa kritiska mineraler. Och hur kan man som investerare finansiera för att lösa det problemet? Det är därför vi pratar om mineraler här.”

Vad vill du att besökarna får med sig från konferensen?

“Vi har bara två mål. Det är att öppna människors sinnen och få dem att tänka nya tankar. Sedan är det att de ska skapa nya kontakter. De senaste veckorna har vi skapat ett sextiotal chattgrupper kring de olika panelsamtalen. Så folk har redan börjat få kontakt. Man kommer hit med redan 20 till 30 nya kontakter som man bara kan träffa och ta lite kaffe med på plats."

Impact Loop kommer att finnas på plats på torsdag för att rapportera om konferensen. 

The Drop

Datum: 7:e september
Plats:
Lokstallarna, Malmö
Deltagare:
950 personer
Aktörer bakom:
The Drop är organiserat av klimatfonden Pale blue dot, varumärkesbyrån DOMINO samt de regionala aktörerna Almi Företagspartner Skåne, Skåne Startups och Region Skåne.
Finansiering:
Europeiska regionala utvecklingsfonden, Region Skåne, Malmö Stad och Visit Skåne.

Dela artikeln:

Läs gratis hela sommaren!*

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
*Gäller nya prenumeranter. Du läser helt gratis t.o.m 31 juli 2024 – därefter förnyas din valda prenumeration till ordinarie pris såvida du inte sagt upp den innan.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Läs gratis hela sommaren!*

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
*Gäller nya prenumeranter. Du läser helt gratis t.o.m 31 juli 2024 – därefter förnyas din valda prenumeration till ordinarie pris såvida du inte sagt upp den innan.