Sommardeal! ☀️ Läs gratis hela sommaren när du skaffar ett medlemskap.
Vi kör!
Energi

Miljardbolagen inleder samarbete – “försöker driva en omställning”

Stefan Jansson och Joakim Grönvall. Foto: Pressbilder.

De miljardvärderade impactbolagen Svea Solar och Polarium börjar samarbeta. Något som kommer att underlätta för villaägare att tjäna pengar på att sälja stödtjänster. “Det här är ett jätteroligt samarbete", säger Joakim Grönvall, produktchef på Svea Solar. 

Reporter

Nu kommer villaägare att kunna få en solcellsanläggning levererad och installerad från Svea Solar tillsammans med ett batteri från Polarium. Bolag har inlett ett samarbete för att möta den efterfrågan som man märkt av på privatmarknaden den senaste tiden. 

“Samarbetet kom av att vi tittat runt ganska mycket hur vi kan ge en så bra produkt som möjligt”, säger Joakim Grönvall och lägger till:

“Efterfrågan har ökat enormt det senaste halvåret. Nu väljer över 60 procent av kunderna till batterier till sin solcellsinstallation. Det är den nya möjligheten att tjäna pengar på batteriet som driver på. Som det ser ut just nu kan man nästan få en återbetalning på sitt system på två till tre år. Det är klart att det är intressant investering just nu då.”

Villaägare kan få betalt

Impact Loop har tidigare skrivit om hur fler aktörer satsar på batterilagring på grund av ersättningarna från Svenska Kraftnät för stödtjänster som kan stabilisera elnätet. Det är också en förklaring till att efterfrågan på batterier ökat bland privatpersoner. I och med en ökad grad av fluktuerande el från förnybara källor har nätet blivit mer instabilt.

“Tidigare har hushållen bara konsumerat el och setts som en belastning för elnätet. Det här möjliggör för hushållen att vara en lösning på problemet. Förutom att det är bra ur ekonomisk synpunkt är det också viktigt att nå ut snabbt med stödtjänsterna så att vi får ett stabilare elnät”, säger Joakim Grönvall. 

Förutom stödtjänsterna erbjuder ett batteri också möjligheten att lagra energi eftersom solen inte skiner under alla 24 timmar på dagen. Dessutom kan man energioptimera på ett annat sätt. 

“Tidigare har man kunnat sätta ett klockslag på när elförbrukningen är som högst. Men nu så börjar man se att det blivit mer dynamiskt vilket leder till att det blir fler pucklar med stora skillnader i elpris. Då kan man med ett batteri ladda på när elen är billig och använda den när det är dyrt. Där finns det besparingar att göra.” 

Svea Solar uppger att kunderna som redan köpt solcellsanläggningar kan uppgradera dem med att lägga till ett batteri i efterhand. Anledningen till att man börjat samarbeta med Polarium istället för att köpa egna batterilager, som andra aktörer börjat göra i anslutning till sina kraftverk, är för att det är andra lösningar som krävs när man säljer till hushållen.

“Nu har vi tittat i huvudsak på vad vi kan erbjuda våra villaägare. Och det är en annan lösning än vad man skulle sätta i våra solparker.”

Hoppas på fler samarbeten

För Polariums del har man det senaste året öppnat för att sälja sina produkter på den svenska marknaden. Att erbjuda produkter till privatpersoner är också en ny satsning. Bolaget har behövt tänka om efter sinande efterfrågan från tidigare storkunder utomlands. 

“Vi är stolta över att tillsammans med Svea Solar kunna erbjuda hushåll säkra, smarta och hållbara energilösningar. Nu kan kunder enkelt få tillgång till ett komplett paket med solpaneler, lagringsbatteri och molnbaserad, intelligent programvara. Homevolt, vårt högpresterande batteri, är enkelt att installera och ger möjlighet för hushåll att optimera solenergianvändningen och minska elkostnaderna. Det här är framtidens energilösning.” säger Stefan Jansson, grundare och vd på Polarium.

Att det öppnat upp för ett samarbete med Svea Solar välkomnar Joakim Grönvall. Han hoppas även att det blir fler framöver. Det är inte varje dag två stora impactbolag börjar samarbeta på det här sättet.

“Det här är ett jätteroligt samarbete. Jag hoppas att man framöver kommer att se fler och fler av den här typen. Vi som verkar inom det här området försöker allihopa driva en omställning till förnybar el för att motverka problemen som kommit från fossila källor.” 

Svea Solar har redan öppnat för att man ska kunna beställa Polariums “Homevolt”-batterier. Men de första leveranserna planeras äga rum under första halvan av 2024.

Läs mer: Han har byggt Polarium till över två miljarder – "Jag har fått lära mig att tro på mig själv"

Läs mer: Därför har energilagring blivit coolast i klassen – "Kommer bara växa"

Dela artikeln:

Läs gratis hela sommaren!*

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
*Gäller nya prenumeranter. Du läser helt gratis t.o.m 31 juli 2024 – därefter förnyas din valda prenumeration till ordinarie pris såvida du inte sagt upp den innan.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Läs gratis hela sommaren!*

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
*Gäller nya prenumeranter. Du läser helt gratis t.o.m 31 juli 2024 – därefter förnyas din valda prenumeration till ordinarie pris såvida du inte sagt upp den innan.