Sommardeal! ☀️ Läs gratis hela sommaren när du skaffar ett medlemskap.
Vi kör!
HELGLÄSNING

Kan Sverige bli Europas nya vin-gigant? Klimatkrisen väcker kontroversiell fråga

Ett varmare klimat kan göra Sverige till ett vinland. Grafik: Impact Loop.

När samtalet kommer in på klimatförändringar och positiva effekter för vinbranschen vill vinodlaren inte fortsätta samtalet. Men att Sverige kan bli Europas nya vinland när temperaturen stiger är en fråga som alltfler nu närmar sig. "Vi står inte och hejar på", säger vinodlaren Sveneric Svensson.

Reporter

Impact Loop har tidigare rapporterat om det som kallas adaptation solutions. Enkelt förklarat är det lösningar som hjälper oss att anpassa oss till en värld med klimatförändringar.

Vinproduktion är ingen sådan, men den slår in på en närliggande fråga:

Det är en av de branscher som rent krasst kommer att se en positiv utveckling när temperaturerna stiger, och tidigare kalla delar blir varmare.

Sverige – en nybörjare

Men låt oss börja med vinet.

De svenska producenterna har de senaste 20 åren finslipat sitt hantverk. I vinvärlden bedöms de numera kunna framställa en högkvalitativ produkt av i första hand den tåliga druvsorten solaris.

“Men i perspektiv med resten av Europa är vi nybörjare. Man kan säga att de som jobbat kommersiellt och gjort vin på riktigt här har gjort det de senaste 10 åren”, säger Sveneric Svensson, ordförande i branschföreningen Svenskt Vin, och själv vinodlare på vingården Brattås norr om Varberg.

Antalet vingårdar har ökat i flera av de skandinaviska länderna. Foto: Föreningen Svenskt Vin.

Kan flytta fram positionerna

Nu står branschen inför en tillväxtresa. Hantverket i kombination med klimatförändringarna – juli var som bekant den varmaste månaden som någonsin uppmätts – kan göra att den svenska vinindustrin snabbt kan flytta fram positionerna.

Detta samtidigt som de klassiska vinländerna – som Frankrike, Italien och Spanien – står inför stora värmeproblem som riskerar att slå ut stora delar av skördarna.

De senaste åren har därför vinrankor börjat planteras längre norrut i allt större utsträckning. I flera av de skandinaviska länderna har antalet vingårdar med kommersiell produktion ökat.

Sveneric Svensson, ordförande Svenskt vin och själv vinodlare.

Men det är inte så enkelt att bara säga att värmen är bra, poängterar Sveneric Svensson.

“Temperaturen drar också med sig andra utmaningar som att det blir regnigare och fuktigare. Men vi kan se att de mildare vintrarna har en positiv effekt samtidigt som det innebär att det går att odla på mer mark i Sverige”, säger han.

Kontroversiell fråga

Att klimatförändringarna kan öppna för nya marknader och innovationer är kontroversiellt. Alla vet att det sker på bekostnad av andra. Sommarens bränder och värmeslag som lett till mänskliga tragedier är exempel på det.

När Impact Loop ringer runt blir det tydligt. En av de större vinodlarna vill inte fortsätta samtalet när frågan om klimatförändringar och möjliga positiva branscheffekter kommer upp.

En av de större vinodlarna vill inte fortsätta samtalet

Sveneric Svensson är en av få som vågar prata om det så öppet. Han konstaterar att den uppskattade tillväxtpotentialen är stor.

För att sätta det i perspektiv tar han produktionen av ett älskat sommarbär som exempel:

“Det är inte orimligt att vi skulle kunna ha vinodling i samma utsträckning som vi odlar jordgubbar i Sverige, vilket omfattar runt 3 500 hektar odlingsmark. Vinodling uppgår idag till runt 200 hektar vilket är en bråkdel av det."

Sveneric Svensson tror att vi kan ha en vinproduktion i samma utsträckning som svensk jordgubbsproduktion. Foto: Canva.

Kommer att locka kapital

Enligt Sveneric Svensson är det ungefär 50 av branschföreningens runt 300 vinodlare som arbetar med en kommersiell vinprodukt.

Han tror att vi i takt med att förutsättningarna blir starkare för större produktion kommer att se en bredare industrialisering av branschen, och ett annat kapital som vänder blicken mot den.

“Det har vi redan sett att det finns några kapitalstarka centrum där man byggt stora vinerier och odlar väldigt mycket druvor.”

Ett föregångsland är Storbritannien, och landets allt mer populära mousserande viner som vinner mark världen över. På de brittiska öarna beräknas vinodlande mark i dag uppgå till 3 928 hektar, vilket under 2022 innebar att landets vinodlare producerade 12,2 miljoner flaskor – en ökning med 130 procent från 2017.

Beräkningar som branschen gjort bedömer att produktionen kommer att fortsätta med expansiv tillväxt, och räknar med att den ska dubblas under de närmsta tio åren.

Svensk vinodling kan stå inför en större industrialisering. Foto: Föreningen Svenskt Vin/Lena Koller.

Känner sig inte som vinnare

Återigen tror Sveneric Svensson att Sverige är på väg åt samma håll.

“Man kan säga att rent klimatmässigt så kan Sverige bli det nya Bourgogne eller Champagne. Vi odlar dock inte de klassiska druvorna som de gör där men våra viner på de druvor vi odlar blir bättre och bättre. Det är många små faktorer som avgör. När vi har tillräckligt många på plats så kommer det att klicka till. Förutsättningarna finns redan där och ytterligare förutsättningar tillkommer.”

Sen kommer vi tillbaka till den svåra frågan om klimatförändringarna och hur man ska se på det som svensk vinodlare. Men här är Sveneric Svensson tydlig:

“Vi står inte och hejar på klimatförändringarna på något sätt. Nu när det har regnat så mycket här hemma så kommer vi att få stora problem med röta. Vi känner oss inte som vinnare för det är ett riktigt problem för oss alla.”

Dela artikeln:

Läs gratis hela sommaren!*

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
*Gäller nya prenumeranter. Du läser helt gratis t.o.m 31 juli 2024 – därefter förnyas din valda prenumeration till ordinarie pris såvida du inte sagt upp den innan.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Läs gratis hela sommaren!*

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
*Gäller nya prenumeranter. Du läser helt gratis t.o.m 31 juli 2024 – därefter förnyas din valda prenumeration till ordinarie pris såvida du inte sagt upp den innan.