Kriget Hamas-Israel

Israeliska impact-entreprenörer kan kallas in till militären

Fredrik Hånell på EIT Urban Mobility. Foto: press. Attack mot Israel. Foto: AP/Fatima Shbair.

De senaste dagarnas blodiga attacker i Israel och Palestina kan leda till att israeliska entreprenörer kallas in till militären.

Reporter

Fredrik Hånell, som är ansvarig för impact-investeringar på EIT Urban Mobility som har flera samarbeten med israeliska organisationer, uppger att de senaste dagarnas attacker kan få stora konsekvenser för näringslivet. 

“Man vet inte vad konsekvenserna kommer att bli än. Vi har en anställd som drabbats extremt hårt efter att den kibbutz där hennes familj bodde attackerades. Alla israeler verkar ha berörts på något sätt genom att man känner någon som dödats eller skadats. Bara den sidan är fruktansvärd men det finns också andra effekter”, säger han och fortsätter:

“Det som är speciellt med startup-ekosystemet i Israel är att mycket av den härstammar från försvarsindustrin. Det är många inom ekosystemet som har framgångsrika militära karriärer bakom sig som kommer att kallas in igen.”

Fredrik Hånell lyfter som exempel på kopplingen mellan näringsliv och försvarsindustri upp att en av organisationerna EIT Urban Mobility samarbetar med, 8200 Impact, fått sitt namn från den israeliska militära underrättelseenheten Unit 8200.

Oviss framtid

Den israeliska techindustrin har lockat till sig många investeringar de senaste åren. Även inom impact-området har landet varit framstående. Men kapitalmarknaden har, precis som på många andra platser, varit svalare i år redan innan den senaste utvecklingen – och nu blir framtiden för de nya grenarna av näringslivet ännu mer skakig.

“Det som varit intressant i Israel har varit att bolagen har haft med sig ett tänk från sina kibbutzer, som är som små samhällen och ekosystem som ska vara självförsörjande. Mycket av det man börjat tänka på i resten av världen nu har man tänkt i Israel under lång tid. Därför har man sett många bra bolag inom grön teknik som vattenrening, vattenproduktion och solceller dyka upp i landet”, säger Fredrik Hånell och lägger till:

“Jag tror att risken tyvärr är att mycket av den utvecklingen stannar upp nu. Dels kommer mindre finansiering finnas tillgänglig en tid framöver. Och så kan många entreprenörer komma att sugas tillbaka till sina militära roller.”

LÄS MER: Svenska impact-tech-konferensen inställd efter attackerna

Dela artikeln:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Knyt värdefulla kontakter på våra meetups
  • För entreprenörer: kurerade tips på finansiering att söka
  • För investerare: Sveriges enda nyhetsbrev för impact-investerare
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Knyt värdefulla kontakter på våra meetups
  • För entreprenörer: kurerade tips på finansiering att söka
  • För investerare: Sveriges enda nyhetsbrev för impact-investerare
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.