Sommardeal! ☀️ Läs gratis hela sommaren när du skaffar ett medlemskap.
Vi kör!
Investeringar

Impact-investeraren ratar startups: "Börsnoterade bolagen är de mest intressanta"

Vuk Srdanovic. Foto: Fredrik Sandberg / TT/Pressbild

Mer svenskt institutionellt och privat kapital till impact-investeringar. Det är nederländska Triodos förhoppning när man försöker sälja in sina mörkgröna fonder till de stora drakarna. “Det är en kamp för oss”, säger Vuk Srdanovic, IR-chef i Norden.

Reporter

Triodos Investment Management är en föregångare inom hållbara investeringar. Den nederländska kapitalförvaltaren stoltserar med att man investerat i impact under 30 år och att 100 procent av dagens portfölj klassas som det. Totalt förvaltar Triodos Investment Management tillgångar på runt 60 miljarder kronor.

För närvarande har man fyra mörkgröna fonder, kategoriserade som artikel 9 enligt SFDR-direktivet från EU, tillgängliga på den svenska marknaden – och just nu arbetar man med att få ytterligare spridning och kapital till dem. 

“Vi på Triodos är inget känt namn i Norden. Vi kommer nog aldrig att komma upp på samma nivå här som Handelsbanken, Nordea och SEB. Så vad vi vill göra är att arbeta med institutionella investerare, som banker eller pensions- och försäkringsbolag, genom att de erbjuder våra produkter genom sina distributionskanaler eller att man investerar”, säger Vuk Srdanovic när Impact Loop träffar honom i Stockholm.

Kundmedvetenheten trycker på

SFDR-direktivet reglerar att finansiella aktörer ska klassificera sina produkter enligt olika kategorier beroende på hur hållbara de är. I Sverige är nästan 9 av 10 fonder klassade som artikel 8, även benämnda som ljusgröna. 

De regleringarna och en ökad medvetenhet från olika intressenter har drivit på intresset för att vara mer ansvarsfull med sina investeringar. 

“Det är självklart att man vill investera med ett tydligt syfte. De institutionella aktörernas kunder och sparare gör också sina val. Har man inte en pensionsfond som representerar ens värderingar så går man någon annanstans. Vi har blivit mer medvetna i samhället generellt om vilken påverkan vi och våra investeringar har.”

Men det räcker inte bara med goda värderingar för att locka kunder. Precis som inom all form av kapitalförvaltning måste också avkastningen finnas där. 

Hur viktigt är det för er att slå resten av fondmarknaden för att locka till er kapitalet?
“Vi får inte de frågorna från investerarna. Men långsiktig prestation är självklart intressant. Även den kortsiktiga kan vara viktig, speciellt nu när man ser hur volatila marknaderna är. Det beror på vilken horisont man har och vad man vill uppnå. Kräver man en viss avkastning inom sex månader kanske Triodos inte är det bästa valet. Men jag vet inte om någon annan kapitalförvaltare tänker annorlunda. Vi arbetar med idéer, projekt och bolag som har ett klart mål med vad de vill uppnå, och det kan ske inom ett eller tio år.”

En kamp

En genomgång av Impact Loop visade nyligen att artikel 9-fonder faktiskt gick bättre än de andra kategorierna bland svenskregistrerade aktie- och blandfonder under årets första åtta månader.

“Det är en kamp för oss som verkligen tror på impact-investeringar att driva den agendan. Vi vill vara en kapitalförvaltare som väcker medvetenhet kring det här. Ibland ses man som en idealist, men jag är okej med det. För att jag tror att det här är vad som kommer att fungera långsiktigt”, säger Vuk Srdanovic.

För närvarande är runt 8 av 10 registrerade fonder i Sverige artikel 8-fonder. Under fjolåret gjordes en del förtydliganden i SFDR-direktivet som ledde till att en hel del artikel 9-fonder degraderades till artikel 8 över hela Europa. Men Triodos ambition är att det ska börja röra sig åt det andra hållet igen.

“Jag pratade med en finansiell rådgivare i Stockholm som inte trodde att artikel 9 skulle vara relevant framöver. Jag hoppas att det inte stämmer. Från vår synvinkel vill vi se en förflyttning mot artikel 9 som är ett steg upp från artikel 8. Men det är en fråga om utbildning just nu. Jag får fortfarande frågan om vad impactinvesteringar ens är. Och det handlar om att förklara för dem att det handlar om att ha ett klart syfte och att inte göra någon skada. Men det visar att impactinvesteringar fortfarande är i ett tidigt skede.”

Tror mest på börsen

Samtliga Triodos fonder har ett globalt fokus. Hittills har man gjort tre investeringar i svenska bolag. Det handlar om storbolagen Essity, Assa Abloy och Atlas Copco, något som kan verka konstigt för svenska aktörer inom området. Men Triodos har en bredare definition av impact. 

“Det finns tusentals impact-startups. Men det är inte bara de som är intressanta. De etablerade börsnoterade bolagen är de mest intressanta, de som har stora balansräkningar och intäkter som man kan rikta mot en mer impactdriven framtid. Jag stöttar nya startups och idéer för att få till en bättre framtid för oss alla. Men många av de etablerade bolagen behöver också gå i den riktningen”, säger Vuk Srdanovic.

Triodos gör även “private equity”-investeringar i icke börsnoterade bolag.

“Jag skulle säga att vi tittar på båda sidorna. Både den privata marknaden och de etablerade noterade bolagen för att få igenom de förändringar vi vill se.”

Är det intressant för er att samarbeta med svenska impact-investerare?
“Jag känner inte till dem tyvärr, så jag vet inte. Vi vill framför allt att våra produkter ska vara intressanta för institutionella investerare att investera i och erbjuda. Jag skulle inte säga nej till andra samarbeten men vi måste titta på vad de aktörerna vill uppnå och vad de har för strategi.” 

Triodos har fem tematiska områden man fokuserar sina investeringar inom. Det handlar om resurs-, energi-, välmående-, samhälle- och matomställning.

“Vi jagar inga trender. Det är bolag inom våra fem omställningsteman vi är ute efter. Det är några av de mer grundläggande områden som är direktkopplade till våra liv där vi är långt ifrån att vara där vi vill vara. Inom alla våra teman ligger världen långt ifrån att nå de mål som satts upp.”

Dela artikeln:

Läs gratis hela sommaren!*

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
*Gäller nya prenumeranter. Du läser helt gratis t.o.m 31 juli 2024 – därefter förnyas din valda prenumeration till ordinarie pris såvida du inte sagt upp den innan.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Läs gratis hela sommaren!*

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
*Gäller nya prenumeranter. Du läser helt gratis t.o.m 31 juli 2024 – därefter förnyas din valda prenumeration till ordinarie pris såvida du inte sagt upp den innan.