Mobility Loop

Han rattar norra Europas idéhubb för mobilitet: ”Pratas mer om det här än någonsin”

Anders Bengtsson, chef för EIT Urban Mobilitys Innovation Hub North. Foto: EIT Urban Mobility.

För att få fart på innovationen inom mobilitet behöver både privat och offentlig sektor bidra – men vi behöver också få fart på medborgarna, menar Anders Bengtsson, chef för EIT Urban Mobilitys innovationshubb i norra Europa.<br><br>"Det finns idéer hos startups som kommer att vara en gamechanger", säger han i en intervju med Impact Loop.

Redaktör och reporter

Till vardags utgår han från Köpenhamn, där hubben som ansvarar för Norden och Baltikum, har sitt kontor. Men när vi når honom befinner han sig i en annan skandinavisk stad: Stavanger. Där pågår Nordic Edge Expo, där EIT Urban Mobility är en av arrangörerna och bland annat arrangerar en workshop på temat att dekarbonisera mobilitet och transport.

Anders Bengtsson är mitt i förberedelserna för denna, och har dagen innan deltagit i en temadag om hur man kan utveckla den traditionella kollektivtrafiken. Något som, om man ska tro hans entusiastiska ton, inspirerat honom.

"Vi har sett exempel från det norska bussbolaget Kolumbus som driver ett projekt med autonoma bussar. Norge har kommit väldigt långt i detta avseende jämfört med andra länder. Det är många olika typer av företag, från de stora och gamla till nya startups, som alla bidrar med nya typer av lösningar", säger han.

Är klimatfrågan en stor del av diskussionen i de här sammanhangen?

"Ja, verkligen. Där spelar vi en roll när vi försöker adressera utmaningarna som finns i våra städer för att nå nettonollutsläpp inom transport. Jag arbetade tidigare i Lund där 40 procent av alla utsläpp kom från mobilitet och transport, och det är tydligt att både privat och offentlig verksamhet måste bidra. Och det finns idéer hos startups som kommer att vara en gamechanger."

Fler delar än tekniken

EIT Urban Mobilitys:s Innovation Hub North är en spelare som samarbetar med stora organisationer, privata bolag och just startups, där de har medel att investera. Bland de större aktörerna finns nationella och nordiska partners som Nordiska Ministerrådet och Vinnova.

"Vårt arbete är delvis finansierat av EU-medel och det handlar om att hitta rätt investeringar i startups och rätt utvecklings- och innovationsprojekt där vi matchar med rätt aktörer. Vi försöker hitta samverkan mellan offentlig och privat verksamhet och samtidigt utforska hur den traditionella industrin kan ställa om och driva innovationsprojekt", säger Anders Bengtsson.

När det gäller startups handlar mycket om tech, men det finns även en annan aspekt som kommer att bli viktig framåt, menar Anders Bengtsson.

"Det handlar inte alltid om tekniken, utan också om hur man får medborgarna att delta i denna förändring. Vi investerar i delade lösningar som bilpooler, och bolag som utvecklar app-lösningar för att möjliggöra detta. Där händer det väldigt mycket, och kommer att hända ännu mer framåt, är min bild."

Hur ser mobilitetens roll ut i den gröna omställningen, är den tillräckligt högt upp på agendan?

"Det är viktigt att erkänna att allt inom mobilitet, från traditionella bussar till elsparkcyklar och autonoma fordon, spelar en roll i att forma framtidens kollektivtrafik och framtidens gröna städer. Och jag tycker nog att det pratas mer om det här nu än någonsin."

Märker du av det här intresset på något annat sätt?

"Vi ser absolut en ökad medvetenhet om behovet av mer hållbara mobilitetslösningar. Det är inte bara en fråga om infrastruktur, som nollemissions-zonerna i Stockholm, utan också en vilja att skapa en aktiv community där människor verkligen börjar tänka annorlunda och agerar som ambassadörer för förändring”, säger Anders Bengtsson.

Dela artikeln:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Knyt värdefulla kontakter på våra meetups
  • För entreprenörer: kurerade tips på finansiering att söka
  • För investerare: Sveriges enda nyhetsbrev för impact-investerare
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Knyt värdefulla kontakter på våra meetups
  • För entreprenörer: kurerade tips på finansiering att söka
  • För investerare: Sveriges enda nyhetsbrev för impact-investerare
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.