Intervju

Han får dubbla vd-roller på Almi – "Mycket att göra"

Foto: Almi Invest. Grafik: Diana Demin.

Sedan två månader tillbaka är Henrik Jansson, vd för Almi Invest Västsverige, även ny tillförordnad vd för bolagets gröna fondben Almi Invest Greentech. En nyhet som helt gått under radarn. "Jag landade lite grann i att om inte jag ska göra det, vem f-n ska då göra det?", säger han till Impact Loop.

Redaktör och reporter

Att få till intervju med Henrik Jansson är inte det enklaste. Men när han efter flera försök till slut kan avvara en kvart så låter han inte särskilt jäktad. Snarare glad och energisk. Kanske är det den klingande göteborgskan som bidrar till känslan av att han trivs med sina vd-uppdrag hos den statliga investeraren.

"Det är mycket, väldigt mycket, att göra. Och för få timmar på dygnet", slår han fast innan han tillägger:

"Men det är väldigt kul! Och någonstans känner jag att det här med fonder och investeringar, det är någonting jag kan. Jag har varit med i Almi Invest sedan 2019 och mycket av arbetet, sättet att jobba, känner jag till. Däremot är klimat och miljö inte min domän sedan tidigare, men där litar jag fullt ut på teamet som består av sex väldigt duktiga och kunniga personer", säger Henrik Jansson.

Har sin bas i Göteborg

Att det är ont om luckor i Henrik Janssons kalender är fullt begripligt. Nyligen fick Almi Invest Greentech 600 öronmärkta miljoner, från Almi Invests nya stora runda, att investera i gröna startups. Samtidigt fick det andra dotterbolaget han är ansvarig för, Almi Invest Västsverige, loss 230 miljoner för att investera i väst.

Och väst är också Henrik Janssons hemmaplan. Han utgår, som dialekten alltså avslöjar, från Göteborg, precis som två andra i teamet. Att inte utgå från Stockholm, där Almi Invests huvudkontor är, ser han inte som något problem.

"Det spelar ingen större roll eftersom fonden är nationell”, säger han.

Henrik Jansson fick uppdraget lite i skymundan. Inget pressmeddelande gick ut när företrädaren Stefan Söderling lämnade, eller när Henrik Jansson kom in. Och än så länge är han “bara” tillförordnad på posten. När han väl fick frågan var det inte självklart att tacka ja.

"Det finns ingenting i livet som är självklart. Men jag landade lite grann i att om inte jag ska göra det, vem fan ska då göra det? Jag är trygg i den jag är och min roll som vd i både västfonden och Greentech handlar om att skapa goda förutsättningar för mina medarbetare. Konsekvensen av att ansvara för två fonder är att jag inte hinner göra egna investeringar för tillfället.  Det är en statlig verksamhet i grunden och det tillkommer en hel del pappersarbete.”

Varför tror du att du fick frågan?

"För att jag är ganska inkörd i bolaget och har gjort ett bra jobb med västfonden i  Göteborg. Det är mycket som har hänt i både Almi i stort och Almi Invest den senaste tiden, och det hade kunnat bli utmanande att ta in en helt ny extern vd i det läget.”

Kan det bli så att du blir permanent vd för Almi Invest Greentech?

"Det vet vi nog inte riktigt än. Det har varit en intensiv period där många fonder stängts och nya har satts upp. Nu blir det lite mer ordinarie verksamhet, och mitt tf-uppdrag löper en bit in i hösten. Sedan får vi utvärdera.”

Satte upp första fonden

Han återkommer under samtalet till faktumet att fonder och investeringar är någonting han är trygg med. Och märkligt vore det kanske annars. Faktum är att den världen har varit hans i stort sett ända sedan han blev yrkesverksam.

"Jag är handelsutbildad i botten och som med så mycket annat i livet så hamnade jag i detta lite av en slump. I samband med att jag skrev min uppsats så startades Chalmers innovation (i dag Chalmers Ventures, reds anm.), en företagsinkubator som sedan blev modellen för hur det ser ut i Sverige idag."

Henrik Jansson blev från starten en del av Chalmers innovation.

"År 2000 blev jag anställd två eller tre och blev kvar i tio år. Bland det sista jag gjorde var att sätta upp deras första fond", säger han och påminner om att millenniets första årtionde var en annan tid, med en annan begreppsvärld.

"Startup som uttryck fanns inte ens och det vi höll på med sågs på som lite gulligt.”

Du nämnde att fonder är hemmaplan, men inte klimat och hållbarhet. Några månader in i jobbet, hur ser du på att arbeta med det?

"Jag kände direkt när jag tackade ja att den här frågan är väldigt angelägen. Det är en absolut nödvändighet att vi snabbt accelererar samhället mot en grön omställning, det behöver man inte högskoleutbildning för att förstå. Den gröna lösningen är ofta dyrare i ett initialt skede, och då finns det en risk att man väljer trygga befintliga produkter. Ur det perspektivet är det otroligt viktigt att det finns ett statligt riskkapitalbolag med den här inriktningen”, säger Henrik Jansson.

Dela artikeln:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Knyt värdefulla kontakter på våra meetups
  • För entreprenörer: kurerade tips på finansiering att söka
  • För investerare: Sveriges enda nyhetsbrev för impact-investerare
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Knyt värdefulla kontakter på våra meetups
  • För entreprenörer: kurerade tips på finansiering att söka
  • För investerare: Sveriges enda nyhetsbrev för impact-investerare
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.