Investeringar

H2 Green Steel har säkrat 48 miljarder i lån: "Det är helt unikt i världen"

Harald Mix och Henrik Henriksson på H2 Green Steel. Foto: Press.

Harald Mix och Carl-Erik Lagercrantz gröna stålbolag H2 Green Steel meddelar att man säkrat 48 miljarder i lånefinansiering och ytterligare 3,5 miljarder från investerare. Det innebär enligt bolaget som nu totalt rest finansiering på runt 75 miljarder att man därmed säkrat finansieringen till det storskaliga stålverk som nu byggs i Boden.

Reporter

Under en  pressträff på måndagsförmiddagen meddelar Harald Mix och Carl-Erik Lagercrantz gröna stålbolag H2 green steel att bolaget säkrar 48 miljarder i skuldfinansiering från 20 långivare. Bakom de kommersiella lånen som finansieringen bygger på finns en rad internationella banker som lånar ut pengar med en deltäckning från Riksgälden i form av en grön kreditgaranti, samt en exportkredit från kreditförsäkringsbolaget Euler Hermes på drygt 13,5 miljarder vardera.

Det innebär att H2 Green Steel nu uppger att de helt säkrat det man kallar för fas-1, vilket innebär en produktionskapacitet på 2,5 miljoner ton i det ny stålverk som man bygger i Boden.

"Det är något vi jobbat på i tre år och det är första projektet i världen som finansieras på det här sättet", säger Otto Gernandt, CFO på H2 Green Steel.

Utöver de runt 48 miljarder som bolaget nu aviserar bekräftar man även att man säkrat ytterligare 3,4 miljarder kronor från investerare. Det innebär att bolaget nu tagit in totalt 24 miljarder i totalt aktiekapital.

Den säkrade totala finansieringen där även tidigare EU-stöd ingår landar nu bolaget på totala 75 miljarder i total finansiering.

"Det är helt unikt i världen och har aldrig gjorts innan. Nu kan vi på riktigt ställa om en smutsig industri i grunden mot en ny grön väg", säger Henrik Henriksson, vd för bolaget när han presenterar nyheten om att det omtalade gröna stålbolaget nu säkrat sin totala finansiering för att bygga det storskaliga stålverket i Boden.

Bolaget meddelar också att säkrat upp kundavtal för ett värde på ca 130 miljarder. Bland de stora kunderna återfinns bland annat IKEA, Porsche och BMW. Enligt bolaget har nu hälften av den årliga produktionen av 2,5 miljoner ton grönt stål nu säkrats i bindande flerårihga avtal med kunder.

H2 Green Steel har sedan starten hållt ett högt tempo. I september förra året tog bolaget in 18 miljarder kronor i en kapitalrunda som innefattade redan befintliga som nya aktieägare. På listan över investerare i bolaget finns utöver grundarna Harald Mix och Carl-Erik Lagercrantz Vargas även Christina Stenbeck, Ingvar Kamprads stiftelse IMAS Foundation, Kinnevik, familjen Wallenbergs investeringsbolag FAM, Andra AP-fonden, Microsoft och energijätten Hitachi Energy Systems.

Dela artikeln:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Knyt värdefulla kontakter på våra meetups
  • För entreprenörer: kurerade tips på finansiering att söka
  • För investerare: Sveriges enda nyhetsbrev för impact-investerare
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Knyt värdefulla kontakter på våra meetups
  • För entreprenörer: kurerade tips på finansiering att söka
  • För investerare: Sveriges enda nyhetsbrev för impact-investerare
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.