Investeringar

De vinner eljättarnas impactmiljoner – “Otrolig överraskning”

Teamen bakom Cemvision och Novige. Foto: Pressbild

Fossilfri cement och vågkraft är de två bästa idéerna som kan bidra till en energiomställning. Det är vad Ellevio och Godel bestämde sig för när de delade ut varsin miljon till två impactbolag på en gala i Stockholm.

Reporter

Tidigare i år rapporterade Impact Loop om vilka som blev de slutliga 8 finalisterna bland de 75 bolag som ansökt om att vara med i tävlingen Startup 4 Climate. Nu är det klart vilka som blir de två vinnarna.

Efter att ha fått pitcha in sina idéer framför en jury, bestående av bland andra investeraren Jane Walerud investerare och Stefan Krook som grundat GodEl och Kivra, utnämndes Cemvision och Novige till vinnarna. 

Lockat till sig Bill Gates

Cemvision, som producerar fossilfri cement och som lockat till sig Bill Gates som investerare, och Novige, som har en vågkraftslösning, kammar hem varsin miljon kronor. Bolagen kommer även att få coachingtimmar med en av jurymedlemmarna i tävlingen samt ett års medlemskap på innovationshubben Things. 

"Vågkraft och fossilfri cement vore två revolutionerande bidrag till energiomställningen och klimatarbetet. Årets startfält var det klart tuffaste någonsin, och jag är otroligt imponerad av det driv och den kompetens vi såg hos samtliga finalister. Tidigare års vinnare har kammat hem mångmiljoninvesteringar efter vinsten i Startup 4 Climate och vi tippar att årets vinnare har samma ljusa framtid att vänta", säger Johan Lindehag, jurymedlem och vd på Ellevio.

Det är det fjärde gången i ordningen som tävling anordnas. Startup 4 Climate grundades av energibolagen Ellevio och Godel, och drivs tillsammans med innovationshubben Things och plattformen We Don't Have Time. 

Rekordstort intresse

Tanken med tävlingen har varit att uppmärksamma och prisa bolag som har en stor mätbar klimatnytta och som bidrar till en energiomställning.

"Jättebra och väldigt roligt. Man är ju väldigt ödmjuk då det var en sån enastående lineup med fantastiska bolag och det kom verkligen som en otrolig överraskning”, säger Cemvisions vd Oscar Hållén om hur det kändes att få ta emot priset.

Även Jan Skjoldhammer, som grundat och driver Novige, var glad över utnämningen. Han kom på idén till sin vågkraftslösning för över 35 år sedan.

“Det känns jättebra, detta visar på att vi gör rätt när denna kompetenta expertjury tycker att vi är ett av de två bästa bolagen, utav 75 tävlande bolag. Det är fantastiskt”, säger han.

Det var ett rekordstort intresse att vara med i tävlingen i år. Tidigare år har antalet ansökningar legat på runt 30 stycken.

Dela artikeln:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Knyt värdefulla kontakter på våra meetups
  • För entreprenörer: kurerade tips på finansiering att söka
  • För investerare: Sveriges enda nyhetsbrev för impact-investerare
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Knyt värdefulla kontakter på våra meetups
  • För entreprenörer: kurerade tips på finansiering att söka
  • För investerare: Sveriges enda nyhetsbrev för impact-investerare
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.