Förpackning

De skyddar gurkor med ätbart skal – tar in pengar från tung trio

Investerarna Martin Alexandersson, Thea Messel, Karin Edström och entreprenörerna Vahid Sohrabpour och Arash Fayyazi. Foto: pressbild.

Foodtech-bolaget Saveggy i Lund har utvecklat ett ätbart skydd som förlänger färskheten hos frukt och grönsaker. Nu tar de in 20 miljoner från en tung riskkapitaltrio.

Chefredaktör

En rad impact-bolag som vill minska plastanvändningen, skapa mer hållbara förpackningar eller förlänga livslängden på mat kommer nu – och bolaget Saveggy i Lund kan man säga tickar av alla de boxarna i en produkt.

Grundat för lite över tre år sedan har vd:n Arash Fayyazi och innovationschefen Vahid Sohrabpour tagit fram ett ätbart skydd för grönsaker och frukt, som de kallar för Saveggy®. 

Deras första produkt är redan ute på marknaden och är anpassad för gurkor. Gurkan täcks helt enkelt med ett tunt, osynligt skikt av Saveggys veganska formula, gjord på raps och havre, för att sedan levereras till butik. Kunderna är packningshubbar.

Tar in kapital från tung trio

Nu tar Saveggy in 20 miljoner kronor av riskkapitalbolaget Unconventional Ventures, LRF Ventures och Almi Invest Greentech, samt ett gäng branschänglar.

Pengarna ska gå till att lansera den första produkten för gurkor i industriell skala.

“Vi är mycket glada över att ha samlat ett team av investerare med inriktning på att göra skillnad och som delar vår mission ‘Helping the world waste less’, säger Saveggys vd och medgrundare Arash Fayyazi.

Även investerarna är glada för sin investerig. Thea Messel, general partner på Unconventional Ventures säger att de investerade i grundarnas meriter och expertis.

“Deras orubbliga engagemang för innovation och hållbarhet klickar perfekt med vårt uppdrag som impactinvesterare och gjorde vårt beslut att samarbeta med dem enkelt”, säger hon.

LRF Ventures är Lantbrukarnas riksförbunds investerararm och ansvarig Martin Alexandersson säger såhär:

“Med LRFs 130 000 medlemmar i ryggen och ett omfattande nätverk inom de gröna näringarna är LRF Ventures en perfekt partner att stötta Saveggy i deras arbete att minska både svinnet och plasten hela vägen från bonden till konsument.”

Almi Invest Greentech investerade i Saveggy redan för två år sedan – och går nu in med mer.

“Nu har det starka teamet på Saveggy slutfört utvecklingen av plattformstekniken och har en första produkt för gurka validerad och färdig för kommersiell uppskalning, i samverkan med partners i värdekedjan. Det är därför otroligt roligt att välkomna dessa starka medinvesterare för att stötta Saveggy i denna viktiga fas”, säger Karin Edström, investment manager på Almi Invest GreenTech.

Dela artikeln:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Knyt värdefulla kontakter på våra meetups
  • För entreprenörer: kurerade tips på finansiering att söka
  • För investerare: Sveriges enda nyhetsbrev för impact-investerare
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Knyt värdefulla kontakter på våra meetups
  • För entreprenörer: kurerade tips på finansiering att söka
  • För investerare: Sveriges enda nyhetsbrev för impact-investerare
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.