Riskkapital

Därför lockas änglarna till impact – "Finns en otrolig potential"

Filip Larsson, Boel Rydenå Swartling och Elise Fahlén. Foto: Press.

Alltfler affärsänglar lockas nu till att investera i impact. Varför? Impact Loop har pratat med tre av dem.

Reporter

Det råder inte någon brist på affärsänglar som är öppna för att satsa på hållbarhet. Det blev klart när Impact Loop kartlade över hundra ängelinvesterare som har ett par impactbolag i sin portfölj eller som är med i ett nätverk med fokus på området.

Det är egentligen inte konstigt när allt fler entreprenörer startar bolag inom området. Dessutom drivs området på av flera makrofaktorer som regleringar och ändrade kundbeteenden.

“Det känns väldigt bra att bidra till att göra skillnad, men jag tror även det finns en otrolig avkastningspotential inom det här området", säger Elise Fahlén på H&M Group Ventures som även investerar på egen hand som affärsängel.

"Jag brukar säga att för att en investering ska kunna vara hållbar krävs inte bara uppfyllande av gröna KPI:er utan även finansiell hållbarhet, alltså en lönsamhetspotential. Allra helst vill jag se att ett företag kan ge slutkunder besparingspotential samtidigt som det bidrar till en mer hållbar värld", fortsätter hon.

Sedan handlar det såklart om att påverka vilken framtidsvärld jag vill ha

Boel Rydenå Swartling, som var med och grundade laddboxbolaget Charge Amps, resonerar i samma banor. Hon har bland annat investerat i Ekoligens och Care To Translate. 

“Jag har varit frustrerad över klimatförändringarna och för att göra något åt det har jag valt att investera i framväxande teknologier. Det är där en stor del av lösningarna kommer att finnas”, säger hon till Impact Loop.

Många som brinner för frågorna

Filip Larsson, som både investerar i impact och andra områden, menar att det känns som ett mer motståndskraftigt område att investera i jämfört med andra. 

“Min erfarenhet är att om man har ett större syfte man jobbar för är man mer motiverad att fortsätta när man drabbas av motgångar. Det är enklare att vara ihärdig. Dessutom handlar det mycket om att locka till sig kompetens när man bygger stora bolag. Jag känner till många exempel på välbetalda människor som går ner mycket i lön för att vara med och göra skillnad. Sedan handlar det såklart om att påverka vilken framtidsvärld jag vill ha”, säger han.

Han upplevelse är också att alltfler ängelinvesterare har fått upp ögonen för området. För tio år sedan pratade man knappt om impact, menar han.

“Nu finns det vissa investerare som bara kör impact, det såg man inte innan. Det är många som brinner för de här frågorna."

Boel Rydenå Swartling upplever samma sak.

"Däremot finns det alldeles för lite riskkapital inom industriell greentech, särskilt i scaleup stadiet”, säger hon.

Svårt att mäta

En utmaning för affärsänglar är att det kan vara svårt att mäta vilken hållbarhetspotential som ett bolag faktiskt har. Jämfört med exempelvis ett riskkapitalbolag som har ett gäng analytiker till sin hjälp.

“När man går in i ett bolag i ett tidigt skede har de själva inte samma resurser att mäta sin impact som ett större bolag. Det blir mer en bedömning av om det är en affärsidé som gör gott och man har en tillräckligt miljövänlig leverantörskedja eller liknande. Sedan vet man också att i ett tidigt skede måste man vara pragmatisk och då kanske man inte kan optimera hållbarheten i leverantörskedjan. Det är svårt”, säger Boel Rydenå Swartling.

Elise Fahlén har filosofin att om ett case är svårbedömt så säger det också en del om hållbarhetspotentialen.

“Om det är väldigt svårt att bedöma, vill jag tro att impact-vinkeln är långsökt till att börja med. De bolag jag intresserar mig för har en väldigt tydlig hållbarhetsvinkel där man relativt lätt kan kvantifiera impact”, säger hon.

För Filip Larsson, som bland annat letar bolag som kan hjälpa till med att få ner energiförbrukningen i fastigheter, är impact viktigt men inte avgörande.

“Det är extremt svårt att mäta, speciellt när man investerar så pass tidigt. Men jag vet i alla fall att om entreprenörerna lyckas övertyga mig om att de kan skapa en impact kommer nog att kunna göra det med framtida personal och kunder. Det är det viktiga."

Dela artikeln:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Knyt värdefulla kontakter på våra meetups
  • För entreprenörer: kurerade tips på finansiering att söka
  • För investerare: Sveriges enda nyhetsbrev för impact-investerare
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Knyt värdefulla kontakter på våra meetups
  • För entreprenörer: kurerade tips på finansiering att söka
  • För investerare: Sveriges enda nyhetsbrev för impact-investerare
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.