Sommardeal! ☀️ Läs gratis hela sommaren när du skaffar ett medlemskap.
Vi kör!
Krönika

Därför känner sig rika investerare just nu fattiga – men det finns en möjlighet för impact-bolag

Johan Crona, investerare och entreprenör.

Den så kallade Kahneman-effekten gör att fonderna just nu ligger lågt, men det betyder inte att det inte finns pengar för impact-bolag, skriver investeraren och entreprenören Johan Crona i en krönika.

Entreprenör och investerare

Denna text publicerades ursprungligen i Impact Investor Loop som skickas till alla som har vårt Enabler-medlemskap.

Jag är just nu ute och träffar många investerare och bolag kopplat till impact och tänkte denna vecka skriva om en spaning kring just fonder.

De sämre tiderna på kapitalmarknaden har gjort att många av de som historiskt investerar i fonder sett sitt kapital sjunka i storlek, och även att balansen mellan olika tillgångar har blivit skev. En börsportfölj prissätts ju varje dag, medan en portfölj av onoterade bolag och innehav i riskkapitalfonder har mycket trögare ändringar av sina värderingar. Den onoterade delen har då relativt sett blivit väldigt mycket större (på pappret), däri uppstår obalansen givet hur man hade tänkt att sitt kapital skulle vara balanserat.

Både nya och gamla fondteam jag har pratat med de senaste veckorna vittnar om att det nu är betydligt svårare att attrahera kapital till nya fonder, vilket inte är så anmärkningsvärt givet resonemanget ovan.

Men trots detta så finns det fortfarande mycket tillgängligt kapital därute – däremot sker en omkalibrering hos många investerare. För oss som har kontakt med fonder kan det vara bra att ha med sig.

För om du sett ditt tillgängliga kapital gått ner från, säg, 1 miljard kronor till en halv miljard – så känner du dig relativt bedrövad och fattig. Det är mänskligt, vi människor hatar förluster mer än vi känner glädje över en motsvarande vinst (vilket Daniel Kahneman visade i boken Tänka snabbt och långsamt).

Många som kände sig rika för två år sedan känner sig därför väldigt skadeskjutna just nu och inte så benägna att göra utfästelser till fonder med långa inlåsningar, avgifter och så vidare.

Jag är säker på att detta kommer att ändras – men det behöver gå lite mer tid för denna omkalibrering att bli klar. Det är klart att en person/familj/organisation med säg en halv miljard kronor under förvaltning någon gång kommer vilja börja investera igen för att förvalta sitt kapital.

Att däremot kika på nya affärer är en annan sak. Precis som många konsumenter och företag hellre vill köpa månads-abonnemang och inte låsa upp sig på långa årsabonnemang i tuffa tider, vill många investerare hellre direktinvestera och själva ta ett aktivt investeringsbeslut kring affärsidén, kapitalbelopp, värdering, potential och risker.

Givet detta är det inte troligt att vi i närtid kommer att se många nya, stora fonder lanseras i Sverige. Däremot finns det goda möjligheter för bolag att uppvakta investerare med kapital direkt. Detsamma gäller förstås omvänt: här finns en chans för oss investerare att nå bolag som annars främst gick till fonderna.

Trevlig helg!

Johan Crona
Investerare och entreprenör

❗Tips på bra personer att följa på Linkedin. När nu X (tidigare Twitter) blivit svårare att extrahera värde från har jag kommit på mig själv med att proaktivt kurera vilka jag följer på Linkedin. Genom att välja ut intressanta personer att följa blir flödet så mycket mer givande. Några förslag på personer som postar intressant är Yair Reem (Extantia Capital), Kate Brandt (Google), Sean Dietrich (Venture Builder @ DevelopX ) och Doreen Wong (Sustainable Ocean Alliance). Börja följa dessa på LinkedIn och ditt flöde kommer bli så mycket mer intressant!

Dela artikeln:

Läs gratis hela sommaren!*

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
*Gäller nya prenumeranter. Du läser helt gratis t.o.m 31 juli 2024 – därefter förnyas din valda prenumeration till ordinarie pris såvida du inte sagt upp den innan.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Läs gratis hela sommaren!*

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
*Gäller nya prenumeranter. Du läser helt gratis t.o.m 31 juli 2024 – därefter förnyas din valda prenumeration till ordinarie pris såvida du inte sagt upp den innan.