Sommardeal! ☀️ Läs gratis hela sommaren när du skaffar ett medlemskap.
Vi kör!
EXKLUSIVT PÅ IMPACT LOOP

"Climate fintech" är hett – nu investerar Latour i bankernas klimatplattform

Medgrundarna David Klamer och Tobias Lewandowski. Foto: pressbild.

Intresset för "climate fintech" växer. Nu investerar Douglas-familjens investeringsbolag i David Klamer och Tobias Lewandowskis tjänst som hjälper bankerna att i sin tur hjälpa sina kunder att bli mer hållbara.

Chefredaktör

En nisch inom fintech som lockar allt mer intresse handlar, föga förvånande, om klimatet och hållbarhet. Det är också något som Göteborgsbaserade bolaget Econans valt att rikta in sig på. Med sin plattform hjälper de banker som SEB, Handelsbanken och Danske Bank att i sin tur hjälpa sina kunder att energioptimera sina fastigheter.

Först och främst handlar det om analys av det befintliga fastighetsbeståndet, med energiestimering och klimatriskdata. Därefter inleds åtgärder för energioptimering genom effektiviseringsvektyg ut mot kunden.

"Vi hjälper kort sagt bankerna att förflytta sina kunder", sammanfattar David Klamer till Impact Loop och ger ett konkret exempel:

"Säg att du bor i ett 70-talshus. Då kan vår plattform se att för din bostad skulle tilläggsisolering av vinden, nya fönster och en luftvarupump ge stor effekt. Då kan du minska din energiförbrukning med säg 5 000 kilowatt per år och därmed även få ett grönt bolag från banken med ränterabatt", säger David Klamer.

Vinsten för bankerna blir att de kan öka sin gröna utlåning, men också jobba för att nå sina egna hållbarhetsmål.

"Alla banker i Europa vill öka sin gröna utlåning då de behöver redovisa det här", säger David Klamer.

Douglas-familjen investerar

Nu tar Econans in totalt 29 kronor i en kapitalrunda där bland annat Latour, som har Douglas-familjen som största ägare genom förvaltningsbolaget Wasatornet, deltar. Värderingen är än så länge okänd, även hur mycket Latour gått in med.

"Fastigheter står för 40 procent av världens CO2-utsläpp och Econans erbjuder verktyg för att driva omställningen till gröna byggnader och en större andel gröna lån", säger Pelle Mattisson, vd för Latour Future Solutions, i en kommentar.

"Climate fintech" växer

Att intresset för klimat och hållbarhet växer snabbt inom finans- och banksektorn är något som David Klamer håller med om.

"Jag tror att marknaden kommer att växa jättemycket. Och jag tror att det är helt rätt väg att gå – att knyta ihop hållbarhet med ekonomi. Det är det som är bra med den här typen av tjänster – att man både sänker sin kostad men också blir mer hållbar."

Econans omsatte 4,5 miljoner kronor förra året med ett resultat på -2,5 miljoner kronor.

"Vi har kommit igång i två nya europeiska marknader och kommer kunna gå break-even under 2024", säger medgrundaren och kollegan Tobias Lewandowski.

Nu handlar det om att skala upp i fler länder.

"Vi ser Europa som vår marknad. Klimatkris, lagstiftning och energikris är makroeffekter som gör att vår tjänst behövs."

Med det sagt vill de växa hållbart, säger David Klamer.

"Vi vill inte gå upp som en sol och ner som en pannkaka utan bygga bolaget väldigt hållbart. Vi vill ha underliggande lönsamhet i allt vi gör, och trygg tillväxt."

Econans är ett av bolagen som är med på Impact Loops genomgång av bolagen som jobbar med energioptimering.

Econans

Startår: 2017

Vd: David Klamer

Värdering 2022: 69 msek

Nettoomsättning 2023: 4,55 msek

Resultat (EBITDA) 2023: -2,5 msek

Största ägare: David Klamer, Creative Point AB, Stadsporten Holding AB, Almi Invest Fond SI AB, Almi Invest Västsverige AB, Pallas Invest AB, KopparSpira Invest AB.

Dela artikeln:

Läs gratis hela sommaren!*

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
*Gäller nya prenumeranter. Du läser helt gratis t.o.m 31 juli 2024 – därefter förnyas din valda prenumeration till ordinarie pris såvida du inte sagt upp den innan.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Läs gratis hela sommaren!*

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
*Gäller nya prenumeranter. Du läser helt gratis t.o.m 31 juli 2024 – därefter förnyas din valda prenumeration till ordinarie pris såvida du inte sagt upp den innan.