Byt till Impact Loop Europe
x

Bytte finansvärlden mot matsystemet – nu ska hon driva köttjättens växtbaserade satsning

Kristin Samuelsson Löchen. Foto: pressbilder.

Kristin Samuelsson Löchen bytte managementkonsultjobbet mot ett nytt som produktchef på köttjätten Protos – där hon nu driver växtbaserade satsningar. <br><br>"Det måste vara lönsamt och hållbart över tid, och då måste du möta kunden där den är", säger hon till Impact Loop om sin strategi – att maximera "kloka måltider" i Sverige.

Redaktör och reporter

Efter åtta år som managementkonsult inom finanssektorn insåg Kristin Samuelsson Löchen att något saknades. Under föräldraledigheten kom klarhet – hon ville göra något som verkligen betydde något.

"Jag gillade sättet vi jobbade på och kollegorna, men branschen rullade på som vanligt utan att jag var där. Det var inte viktigt på riktigt för mig", säger Kristin Samuelsson Löchen till Impact Loop.

I dag är hon produktchef på Protos, köttjätten med en omsättning på en miljard kronor och 182 anställda. Företaget kombinerar traditionell köttproduktion med hybrid- och växtbaserade produkter och Kristin Samuelsson Löchen ansvarar här för en satsning på den växande kategorin alternativa proteiner.

Frågade ut sig själv

Hennes resa hit började med en personlig workshop.

Kristin Samuelsson Löchen gick ut från Handelshögskolan 2012 med två alternativ framför sig – att bli "investment banker" eller managementkonsult. Hon valde det sistnämnda inom finanssektorn.

"Det var spännande för att finans är intellektuellt utmanande, och som managementkonsult fortsätter du på en väldigt brant inlärningskurva. Jag jobbade överallt i Europa, Sydafrika, och jobbade för ledningsgrupper och styrelser."

Men under föräldraledigheten fick hon tid att reflektera. Kristin Samuelsson Löchen konkretiserade funderingarna genom att köra en workshop på sig själv.

"Vad saknar jag med mitt jobb idag? Meningsfullhet. Då blir den naturliga frågan: vad är meningsfullt för mig? En positiv samhällsförändring."

När hon listade områden som psykisk hälsa för barn, bättre vård för kvinnor och näringsrik mat insåg hon att det sistnämnda inte bara kändes viktigt utan också kul.

"Kärlek, njutning – det du gör med din familj. Det är lustfyllt helt enkelt."

Sagt och gjort. 2023 började Kristin Samuelsson Löchen leta jobb inom matbranschen på heltid. Hon var målinriktad och träffade alla sorter; foodtechbolag, riskkapitalfirmor, de stora matkedjorna.

"Jag förstod snabbt att foodtech-snurran var på väg att dö ut lite grann. Det var inte värderingsstyrt alls, utan ultraprocessade veganalternativ som hajpades. Det finns säkert en funktion för det också men det ville inte jag göra."

Men till slut hamnade hon på en för henne rätt plats och fick rätt jobb. Via sitt nyfunna nätverk träffade hon Lars T Andersson på Nordisk Råvara, som i sin tur kopplade ihop henne med Thomas Östlund, vd och ägare för Protos.

Leder köttjättens satsning på växter

Och det är där hon jobbar sedan i höstas, på köttjätten Protos. Hon arbetar dels med deras 50/50-produkt som heter "Både &" (hälften kött, hälften växtbaserat), dels med den helt växtbaserade produkten.

"Värderingsmässigt är det en klockren match. Mitt eget motto är att mat är viktigt på riktigt och det tycker även Protos – de är långsiktiga och familjeägda. Det är jättebra”, säger Kristin Samuelsson Löchen.

Men det är inte alltid helt lätt att driva på för det växtbaserade i ett kött-tungt bolag, tillstår hon.

"Det är utmanande ibland att vara skruven som inte passar in i organisationen. Det som är högst på min agenda är kanske inte högst upp för någon som jobbar med ton, när jag jobbar med kilo. Det här är en volymbransch."

Protos filosofi handlar om att inte polarisera, förklarar Kristin Samuelsson Löchen. Istället för att säga "jag är det och jag är det" vill företaget erbjuda något för alla.

Det är en hållning som den livslånga vegetarianen Kristin Samuelsson Löchen gjort till sin.

"Jag tror väldigt mycket på individens rätt att bestämma vad den vill göra för val. Jag äter inte kött för att jag aldrig har gjort det. Jag ser det inte som mat, men vad någon annan väljer att äta är upp till dem. För att undvika att dö eller insjukna i förtid bör vi dock alla äta mer näringsrikt och biotillgängligt, men kulturförändringar tar tid. Mat är det sista du ger upp när du flyttar till ett annat land, läste jag någonstans, det är den del av vår kultur och identitet som är starkast."

Hennes personliga mål är formulerat så här: Att "maximera antalet kloka måltider i Sverige".

"En klok måltid är hållbar och näringsrik – jag pratar inte om kött eller växt. Väljer man vår "fifty fifty"-produkt får du köttsmaken, tillvägagångssättet är detsamma, den ser likadant ut i princip, men du halverar din köttkonsumtion och du får fibrer samt mikronutrienter."

Vill etablera termen "biosvinn"

Ett begrepp som Kristin Samuelsson Löchen försöker få att fästa är "biosvinn" eller "bio waste". Det avser alla matprodukter (även hållbart producerad) där näringen inte är biotillgänglig och alltså inte kan tas upp av kroppen.

"Mat som vi äter men som inte kan tas upp av kroppen, det är det ingen som pratar om. Jag kallar det biosvinn", säger hon.

Hennes slutsats är pragmatisk:

"Det måste vara lönsamt och hållbart över tid, och då måste du möta kunden där den är. Men det blir bättre på sikt, om vi hela tiden tar små steg framåt."

Fakta: Protos

  • Grundat: 2022 (sammanslagning av Gotlands Slagteri + Svenskt Butikskött, grundat 1978)
  • Varumärken: Smak av Gotland, Smak av Svea, Både & färs
  • Samarbeten: Köttleverantör till bland annat Garant (Axfood), Ica och Lidl.
Lås upp resten av artikeln gratis:
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Läs resten av artikeln gratis – fyll i din mejl

Genom att lämna din mejladress låser du upp artikeln och börjar prenumerera på vårt nyhetsbrev.
Erbjudande t.o.m 31 december 2024

Läs gratis resten av året och spara 20% hela 2025!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Erbjudandet gäller nya medlemmar som inte haft en gratisperiod tidigare. Efter gratisperioden övergår ditt medlemskap till en betald prenumeration. Du får 20% rabatt i ett år – därefter förnyas ditt medlemskap automatiskt till ordinarie pris om du inte säger upp det innan.

Läs vidare artikeln – just nu 14 dagar för 49 kr

  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Eller spara 30% i ett år och få tillgång till investerar-databaser och plats i vårt affärsnätverk
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Läs vidare artikeln – bli medlem

  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Eller spara 30% i ett år och få tillgång till investerar-databaser och plats i vårt affärsnätverk
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Erbjudande t.o.m 31 december 2024

Läs gratis resten av året och spara 20% hela 2025!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Erbjudandet gäller nya medlemmar som inte haft en gratisperiod tidigare. Efter gratisperioden övergår ditt medlemskap till en betald prenumeration. Du får 20% rabatt i ett år – därefter förnyas ditt medlemskap automatiskt till ordinarie pris om du inte säger upp det innan.
Läs mer om: