Sommardeal! ☀️ Läs gratis hela sommaren när du skaffar ett medlemskap.
Vi kör!
Statliga stöd

Bensinbolag enda aktören som fått grönt miljardstöd

Preems oljeraffinaderi i Lysekil. Foto: Thomas Johansson/TT

Bara en aktör har fått Riksgäldens garantier till gröna projekt – och det är oljebolaget Preem. H2 Green Steel är bland de fem andra sökande som ännu inte fått sin ansökan beviljad.

Reporter

Precis som Exportkreditnämnden har Riksgälden ansvar för att ställa ut statliga kreditgarantier till stora gröna projekt. Medan den förstnämnda myndigheten mer riktar sig till små och medelstora aktörer tar Riksgälden emot ansökningar för nya lån över 500 miljoner kronor. 

När ett företag tillsammans med sin långivare vill försäkra ett lån till en stor grön industriinvestering i Sverige kan man ansöka om kreditgarantierna. 

Den första och enda kreditgarantin som Riksgälden ställt ut hittills är till ombyggnationen av Preems anläggning i Lysekil. Drivmedelsbolaget har fått ett lån på 3 miljarder kronor från Svensk Exportkredit för att ställa om produktionen att att göra diesel baserad på förnybar råvara.

“Det är klart att man kan tycka att Preem är lite lustig, 'varför har ni dem när det är ett brunt bolag?'. Men investeringen ska vara grön. Allt fler bolag går mot det gröna och om man har såna investeringar så kan vi vara med", säger Ulrika Sernbrandt, senior projektledare gröna garantier på Riksgälden.

Åsa Elm, presschef på Riksgälden, fyller i:

"Att staten prioriterar det här är för att få igång en grön omställning."

Ulrika Sernbrandt, senior projektledare gröna garantier, och Åsa Elm, presschef på Riksgälden.

"Det är inga konstigheter"

Totalt har bolaget fått in ytterligare fem ansökningar. Fyra av dem är sekretesstämplade. Den femte, H2 Green Steel, är offentlig på grund av att bolaget själv meddelat att man sökt kreditgarantierna.

Bolaget har till och med kommunicerat att man utfärdats en avsiktsförklaring från myndigheten om att tillhandahålla kreditgarantier som täcker 11 miljarder av lånen. Något som inte helt och hållet stämmer.

Myndigheten ufärdar inga avsiktsförklaringar utan hanterar ansökningar och antingen godkänner eller nekar dem.

“Vi använder inte ordet avsiktsförklaring i vårt pressmeddelande, men de kallar det för det och det har vi godkänt. Vi vill egentligen inte kommunicera något förrän vi fattat beslutet. Eftersom de gått ut med sitt pressmeddelande bekräftade vi att vi jobbar med dem”, säger Åsa Elm.

Så är är det tänkt att H2 Green Steels stålverk i Boden ska se ut. Projektering: H2GS

Myndigheten meddelade i fjol att man väntade sig besluta om ansökan i år. Men man vill inte svara på om den prognosen fortfarande håller.

"Det finns olika kriterier man behöver uppfylla. Både finansiellt och miljökriterier som måste gå igenom. Processen i sig är inte var klar. Och framför allt att de inte var klar med sitt. Vi ger inte garantier för ett lån som inte finns än", säger Åsa Elm.

Ulrika Sernbrandt lägger till:

“Det är inga konstigheter. Det är Sveriges största projekt så det ska vara lite komplicerat. Och det är mycket att ta reda på. Men det är inga oklarheter mellan oss”, säger hon.

Långa ledtider

Riksgälden hade inte väntat sig att det skulle ta så mycket tid med ansökningarna. Men efter att ha bekantat sig med produkten, som infördes för bara två år sedan, väntas handläggningen gå smidigare framöver.

Väntar ni er fler ansökningar framöver?
Jag tror absolut att det kommer användas mer och mer. Sedan kan man spekulera i att gigantprojekt som H2GS, som är en enorm nyetablering, hur många sådan kan det finnas framöver? Det är klart att det inte kan finnas hur många som helst. Därmed kan Preemversionen, att ett befintligt bolag som gör en industriomställning, bli vanligare”, säger Ulrika Sernbrandt.

Vi har försökt så gott vi kunnat att marknadsföra den här produkten

Förväntningarna är också att allt fler aktörer kommer få kännedom om att garantierna finns.

“Vi har försökt så gott vi kunnat att marknadsföra den här produkten. Bankerna och kreditinstituten som vi ger garantierna till, och bolagen som behöver efterfråga dem, behöver veta att de finns. Om vi inte är så kända i branschen kanske det finns ett mörkertal där ute", säger Åsa Elm, presschef på Riksgälden.

När programmet presenterades meddelade Riksgälden att garantiramen uppgick till 80 miljarder och att garantierna kan ställas ut till och med 2024.

LÄS MER: 500 miljoner i grönt stöd – men bara fyra bolag har sökt

Dela artikeln:

Läs gratis hela sommaren!*

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
*Gäller nya prenumeranter. Du läser helt gratis t.o.m 31 juli 2024 – därefter förnyas din valda prenumeration till ordinarie pris såvida du inte sagt upp den innan.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Läs gratis hela sommaren!*

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
*Gäller nya prenumeranter. Du läser helt gratis t.o.m 31 juli 2024 – därefter förnyas din valda prenumeration till ordinarie pris såvida du inte sagt upp den innan.